27/06/2022

„Увеличението“ на пенсиите – йезуитщина и гавра на ента степен

Йезуитщина и арогатно лицемерие струи от всяка изречена от финансовия министър Дянков дума по отношение на обещанието за увеличение на пенсиите от 2013 г. Казвам Дянков – сещай се министерски съвет, защото това едва ли е идея само на вицето…

Йезуитщина и лицемерие, защото и децата се сещат, че идват избори и борбата за купуване на гласоподаватели ще бъде на живот и смърт. В това число и с пропагандни хватки на правителството. Лицемерие, защото става дума не за увеличение на пенсиите, а за индексирането им с един ИЗМИСЛЕН  процент от 7,6 на сто. Измислен, защото се получава като събереш поскъпването на пианото с увеличената цена и намаления грамаж (някои дори не забелязаха как цените на основни стоки уж се удържат да не галопират, а всъщност грамажът на хляба, на киселото мляко, на праха за пране и т.н. става все по-малък и по-малък).

Така се изчислява тази симпатична за управляващите стойност от 7,6 на сто за близо 4 години. Иначе поскъпването само на тока, без който не можем, е десетки, десетки проценти повече за тези няколко години. На лекарствата, на горивата – също. И само те да бяха.

Та тази смешна и закъсняла индексация (да видим първо дали въобще  ще
я направят) управляващите най-нагло наричат увеличение. Е, техните
заплати наистина чувствително бяха увеличени и може би от там им идва лъжливото чувство за справедливост към останалите.

Управляващите нарушиха закона, бръкнаха от скъсаните джобове на
пенсионерите, оправдавайки се с кризата, като не индексираха през целия си досегашен мандат пенсиите. Нещо повече – те
вместо да спрат шоковото увеличение на тока с 13 % от 1 юли ( още подробности – вижте тук) веднага взеха решение да отпуснат енергийни помощи на най-бедните. След неочакваната бурна реакция срещу  това увеличение правителството на мига реши как ще подпомогне с 11 млн. лева 307 хиляди домакинства.

Тези енергийни помощи с нищо не подпомагат бедните, защото директно влизат в джоба на монополистите. Същите, които всяка година откак
електроснабдяването стана частно, отчитат десетки милиони чиста
печалба. Но вместо да им свият малко нормата на печалба – нали е
криза, те вадят най-безсрамно пари от бюджета уж за най-бедните, и
така с парите на данъкоплатците гарантират, че печалбите на енергото
и топлофикациите няма да паднат. Какво е това, ако не лицемерие и
йезуитщина?

Но не е само това. Не само сегашните управляващи – и другите преди
тях, насъскват абсолютно умишлено поколенията едни срещу други. Така справедливият гняв на ограбените се канализира в „правилната“ за
лицемерите посока. Натрапливо внушават впечатлението, че пенсионерите са едни кърлежи, впили се като отвратителни паразити в тялото на държавата. Но много от тези пенсионери – особено по-старите от тях, са натрупали стажа си преди в България да победи дивият капитализъм. Плащали са си редовно осигуровките, правеха го дори онези, които работеха на къра. По онова време понятието сива икономика не съществуваше, да си спестиш осигуровките беше абсолютно немислимо. Тогава и повечето цигани – сега пенсионери, работеха и само една малка част от тях се осигуряваха минимално – повечето от тях бяха на работа със заплата, далеч по-голяма със съответните й осигуровки.

ПИТА СЕ В ЗАДАЧАТА: КЪДЕ ПОТЪНАХА ТЕХНИТЕ ОСИГУРОВКИ? ЗАЩО СЕ ВНУШАВА, ЧЕ СЕГА ДОРИ МИЗЕРНИТЕ ПЕНСИИ, КОИТО ПОЛУЧАВАТ, НЕ ИМ СЕ ПОЛАГАТ? СПРАВЕДЛИВО ЛИ Е ПРИ НАД 35 ГОДИНИ СТАЖ ПЕНСИЯТА ДА Е ПОД 200 ЛЕВА? НЕ ИЗЛИЗА ЛИ ПРИ ЧЕСТЕН ОТГОВОР НА ТАЗИ ПРОСТА ЗАДАЧА, ЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАЩИТЕ ДЪРЖАВАТА СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ РАЗБОЙНИЦИ В БЪЛГАРИЯ? КОЛЦИНА ОТ БАНДИТИТЕ ОТ ПОДЗЕМНИЯ СВЯТ МОГАТ КАТО УПРАВЛЯВАЩИТЕ ГОДИНИ НАРЕД ДА ОБИРАТ БЕЗНАКАЗАНО МИЛИОНИ ХОРА В ТАЗИ СТРАНА?

Милиони хора у нас вече са на ръба на отчаянието. И продължават да се
гаврят с тях. Така беше и по времето на Тодор Живков, така е и сега:
в държавата България за всичко има пари, само не и за хората. Не е ли
същото и със здравеопазването – с официално заграбените от
правителството здравни осигуровки?

Да не говорим, че никоя криза не е свършила без увеличаване на потреблението – и на домакинствата, и на фирмите.

Тази несправедливост, това гьобелсово насъскване на поколенията едни
срещу други, тази унижаваща човешкото достойнство непоносима мизерия ще избие нанякъде.

И не питайте – дали – заради овчия манталитет на българите. А кога –
всичко си има краен предел.

Автор: Елена Емануилова

(Visited 68 times, 1 visits today)

2 thoughts on “„Увеличението“ на пенсиите – йезуитщина и гавра на ента степен

  1. Ужасна ще бъде съдбата на тези, които през всичките години се гавриха с българския народ. Тези пропаднали духове, след този си живот, ще бъдат лишени от правото да се инкарнират в каквото и да било същество. Времето за отмиване на кармичните задължения отмина, каквото било било.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *