25/04/2024

Светът възмутен заради присъдите на момичетата от „Пуси райът“ (видео)

Философката, Артистката и Писателката – това са прякорите на трите участнички от „Пуси райът“ (Pussy Riot), осъдени днес на по две години затвор в трудов лагер заради пънк молитвата в московския храм „Христос Спасител“, пише Ройтерс, цитирана от БТА. За какво е тази присъда, която възмути света? Момичета изпяха: „Богородице, прогони Путин!“

По-рано Хамовническият съд в Москва призна  момичетата за виновни в хулиганство. Присъдата, както се съобщава, е произнесена като са взети предвид смекчаващи обстоятелства – положителните характеристики на обвиняемите и това, че имат малки деца. Присъдата бе четена близо 3 часа и премина при голямо обществено и медийно внимание.

Съдът постанови, че подсъдимите „са извършили грубо нарушаване на обществения ред, изразяващо се в явно неуважение към обществото и религиозна омраза“.

Държавният департамент на САЩ, германското правителство, върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, ПАСЕ и международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл“ разкритикуваха остро издадената присъда.

Руската православна църква призова за „снизхождение“ към трите млади жени.

„Без да поставяме под съмнение легитимността на решението на съда, искаме от държавните власти да проявят снизхождение към осъдените с надеждата те да се откажат от повторение на подобно светотатство“, се казва в комюнике, публикувано от Върховния съвет на църквата, изпълнителен орган, който се намира под властта на патриарха.
Руската православна църква пък призова властите да проявят „снизхождение“. „Без да поставяме под съмнение легитимността на решението на съда, ние молим държавните власти да проявят снизхождение в рамките на закона“, съобщи църквата в комюнике, цитирано от агенция РИА „Новости“.

Философката е 22-годишната Надежда Толоконникова. Тя е много фотогенична и с тъмните си коси, сочни устни и големи очи се превърна в лицето на бандата „Пуси райът“ пред западните медии. Надежда е част от руския творчески колектив Война, известен със скандални улични акции. През 2008 г. Надежда беше бременна и правеше секс на обществено място със съпруга си Пьотр Верзилов.
Тази „творческа проява“ се състоя в Зоологическия музей в Москва и целта беше да се протестира срещу избирането тогава за президент на протежето на Владимир Путин – Дмитрий Медведев.

Толоконникова следваше философия за последна година, когато беше арестувана след акцията през 2008 г. Тя учеше в престижния Московски университет. Сега дъщеря й е на 4 години.

Съдът се опита да представи Надежда като жена с лошо влияние над другите от пънк бандата. В съдебната зала на свидетелите бяха задавани въпроси дали са забелязали промяна в държането на останалите пънкарки, след като са се запознали с Надежда.

Артистката е 30-годишната Екатерина Самуцевич. Тя учи изкуствознание, но обича да чете философски трудове. На процеса тя само веднъж проговори, за да даде дълги и добре обмислени отговори на въпросите на съдията. Екатерина е завършила с отличие престижното московско Училище по фотография и мултимедия „Родченко“. Преди да бъде арестувана през март, Екатерина живееше с баща си Станислав. Той заяви в съдебната зала, че е възпитал дъщеря си според руските традиции.

В съда Екатерина каза, че пънк групата е избрала да организира протеста си в храма „Христос Спасител“, защото той се е превърнал в символ на политическата стратегия на властите. В ареста Екатерина е изчела трудове на словенския философ Славой Жижек и на френския мислител Мишел Фуко.

Писателката е 24-годишната Мария Альохина. Тя учи четвърта година в Института по журналистика и творческо писане в Москва. В миналото е работила като доброволец в хуманитарни кампании и като природозащитник за руския клон на Грийнпийс. На процеса Мария често пъти се караше със съдията и дори подлагаше на кръстосан разпит свидетелите.

Мария твърди, че е християнка, но критикува православната църква заради суровата й реакция на протеста в катедралата „Христос Спасител“. „Както изглежда, църквата обича само онези чада, които вярват на Путин“, заяви Мария.

Майка й й носела в ареста плодове, зеленчуци и орехи, защото Мария е вегетарианка, посочва Ройтерс.

http://dnes.dir.bg/news/pussy-riot-pusi-riat-filosofkata-artistkata-pisatelkata-11809030

http://youtu.be/Yry1fP9mhfU

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *