25/04/2024

Серия от цунами без земетресение озадачи учените

В продължение на три часа Тиренско море полудя. Учените сега си блъскат главите: Какво се случи?

Сутринта на 12 юли около 9,30 часа морето се отдръпва с около 20 метра назад от Лигурия до Сицилия. След това водата се връща към брега във вид на еднометрова приливна вълна. Това се случва веднъж, втори път, трети път и така нататък в продължение на около три часа.

Малко след 12 ч.всичко се връща в нормите. Но този феномен предизвика „лов за причини“. Една от първите хипотези бе, че тези цунамита по някакъв начин са били свързани със земетресение, което засегнало остров Исхия.

Но тази хипотеза била отхвърлена от Националния институт по геофизика и вулканология. „Ние получихме редица доклади, които считаме за надеждни. Изглежда има информация за неголямо цунами. Но това, разбира се, не е явление, предизвикано от земетресения или вулканична активност. Това е нещо друго“, коментират учените.

Силвано Мерои, директор на Службата за предупреждения за стихийни бедствия и гражданска защита, се опитва да установи връзка между вълните и цунами: „Станцията с мареографи (прибори за измерване и непрекъснато автоматично регистриране на колебанията на морето) в Анцио са регистрирани аномални вълни, които са насложени върху общия поток. Общото изменение в нивото на морето е било около 50 сантиметра, от които 30 см. са свързани с аномалиите“, коментира специалистът.

Едно от предположенията за това необичайно явление е свързано с движението на Африка. Когато континентът се спуска, а също мести своята връхна част на изток, границата на тектоничната плоча, преминаваща през Средиземно море, се разтяга. Когато границата се разтяга, така както това става в Атлантическия океан, водата се устремява в празнина и се отдръпва назад от бреговете.

В районите, където се образуват цунами, жителите на крайбрежията говорят, че трябва много да се внимава при внезапното отстъпление на водата, когато тя се откъсва от бреговата линия. Това не е снижаване на морето, а предвестник за пропадане на вода в бездната, образувана от движението на плочите. След такова отдръпване на водата следва отскок, пораждащ вълна, която прониква в сушата с удивително висока скорост.

Цунамитата по бреговете на Тиренско море са доказателство, че изместването и завъртането на Африка продължава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *