26/04/2024

Професор: Добивът на шистов газ предизвиква земетресения ( видео)

България има пълното право да се опасява от т. нар. „фракинг“ – технологията е опасна.

Това заяви в писмо до „Файненшъл Таймс“ проф. Донка Ангелова от Химикотехнологичния и металургичен университет в София (вижте на илюстрацията как сондите, които вкаватв земята над 5000 отрови за изпълнението на т.н. фракинг минават през подпочвените води).

„В материала си „Oilmen hope to carry shale revolution across the pond“, г-н Гай Чезан споменава част от причините за съпротивата на т. нар. „фракинг“ в Източна Европа и като българка бих желала да добавя още няколко“, изтъкна Ангелова, цитирана от БГНЕС.

„Първо, през м.г. в Ланкашър бяха регистрирани две малки земетресения след сондиране на газовата и петролна компания Куадрила. Според доклада на фирмата е „много вероятно“ причина за това да е бил фракингът. Районът на Ланкашър обикновено не е склонен към трусове, но България е и само през т.г. изпита земетресения от 3,5 до 5,9 по скалата на Рихтер. Имаше стотици други вторични трусове. А фракингът би могъл да причини по-силни земетресения“.

„Второ, България е малка държава, а районът, в който Шеврон иска да сондира, покрива близо четвърт от плодородната й земя. Тази част включва Добруджа – най-добрият къс земя за отглеждане на пшеница. Световният недостиг на зърно днес е много по-застрашителен, от която и да е липса на газ или петрол“, подчерта професорът.

http://dnes.dir.bg/news/shistov-gaz-spor-fraking-11733744

Вижте смразяващия филм „Газланд“ , чийто автор е не някой друг, а американец, за чудовищните вреди, които причинява добивът на шистов газ:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *