19/04/2024

Порои удавиха Северна Корея, Индия, Китай

Проливните дъждове в Югоизточна Азия предизвикаха големи наводнения в няколко държави едновременно. Става дума за Китай, Индия, Филипините и Северна Корея.

Особено тежко е положението в Северна Корея. Според последните данни там броят на жертвите от наводнението се увеличи до 170 човека. Други 400 души се считат за безследно изчезнали. Около 80 хиляди човека бяха принудени да напуснат домовете си или пък вече са останали без покрив, съобщава централната телеграфна агенция на КНДР ЦТАК.

Под вода са и селскостопанските култури. Чуждестранни специалисти отбелязват, че лошото време ще се отрази изключително неблагоприятно на осигуряването на страната с храни и дори могат да провокират глад.

В Индия стихията нанесе най-голям удар по щата Утараханд в северните части на страната. В резултат от наводненията са загинали 7 души, още 38 се водят за безследно изчезнали. Причина за наводненията стана проливният дъжд, който не е спирал от 2 август насам. В резултат на това местните реки излязоха от коритата си.

В тази провинция има много забележителности и съответнто – поклонници и туристи, които са били принудени да прекъснат пътуванията си. Наводнението в провинцията предизвика транспортен хаос. Според съобщенията на местните власти потоците вода са потопили няколко хотела и стотици жилища.

Нови осем човека загинаха при наводненията в Китай, който също пострада от стихията. Около един милион китайци бяха принудени да напуснат домовете си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *