26/04/2024

Откриха опасни пукнатини в реактор на белгийската АЕЦ „Дул“

Заради пукнатини в корпуса е спрян един от четирите атомни реактора на белгийската АЕЦ „Дул“. Работата на реактора няма да бъде възстановена докато не бъдат събрани убедителни доказателства за безопасната му експлоатация.

В корпуса на реактора са открити потенциални пукнатини, събщи Белгийската агенция по контрол на атомната енергетика. При това специално се подчертава, че инцидентът не представлява никаква опасност за населението, тъй като на „Дул-3“ от юни 2012 се извършва профилактика. Цялото ядрено гориво в активната зона на реактора е извадено. Пукнатините в корпуса  са открити след изследване с ултразвук на реактора.

До края на август на белгийската атомна централа ще бъдат извършени допълнителни проверки.

На територията на Белгия има седем атомни реактора. Четири от тях са в АЕЦ „Дул“ в северната част на страната – Фландрия, а три са в АЕЦ „Тианж“ в южната част Валония. Проектният технически ресурс на всички белгийски атомни енергоблокове вече е изчерпан.

През 2011 г. Агенцията по контрол на атомната енергетика на кралството регистрира 15 инцидента, които „не нанесоха забележими щети на околната среда или населението“.

Белгия възнамерява към 2025 г. изцяло да се откаже от атомната енергетика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *