29/03/2024

Нивото на океана край Ню Йорк заплашително се покачва

Американски учени забелязаха, че скоростта на ръста в нивото на морето в северо-източното крайбрежие на САЩ е три-четири пъти по-голяма, отколкото на планетата като цяло. В тези части на американското крайбрежие са разположени голеими градове като Ню Йорк, Бостън, Балтимор и Филаделфия.

Като причина за това учените посочват океанското течение Гълфстрийм. Обикновено ревнището на водата в неговия център е 1-2 метра по-високо, отколкото е край бреговете на САЩ тъй като заради високата скорост на движението на водата и свързаният с това спад на налягането в средата на течението се появява нещо като воден хребет.

Но напоследък Гълфстрийм видимо е отслабнал, което е предизвикало силно издигане на нивото на морето в Бостън, Ню Йорк и Балтимор. Иначе казано отслабването на Гълфстрийм води до това, че течението не е издигнато така силно, а това предизвиква смесване на части вода към края на потока. В средната част на течението нивото се понижава, а в периферията му – се увеличава.

За последните десет години равнището на водата по крайбрежието се е повишило с повече от 10 сантиметра. Ако това продължи последиците могат да бъдат наистина печални – на първо място могат да се очакват разрушителни наводнения.

Основна причина за всички тези явления е глобалното затопляне, заради което са започнали да действат много механизми, влияещи достатъчно сериозно на климата на Земята. Но дори по някакъв начин този процес да бъде спрян – до минимум да се намали изхвърлянето на въглероден двуокис, то към края на този век нивото на водата в Световния океан ще се повиши със 75-80 сантиметра. Океанът реагира на засилващия се парников ефект с голямо закъснение. Поради това дори при намяляване на замърсяването на въздуха водата ще продължава да покачва нивото си още дълго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *