11/08/2020

Нивото на океана край Ню Йорк заплашително се покачва

Американски учени забелязаха, че скоростта на ръста в нивото на морето в северо-източното крайбрежие на САЩ е три-четири пъти по-голяма, отколкото на планетата като цяло. В тези части на американското крайбрежие са разположени голеими градове като Ню Йорк, Бостън, Балтимор и Филаделфия.

Като причина за това учените посочват океанското течение Гълфстрийм. Обикновено ревнището на водата в неговия център е 1-2 метра по-високо, отколкото е край бреговете на САЩ тъй като заради високата скорост на движението на водата и свързаният с това спад на налягането в средата на течението се появява нещо като воден хребет.

Но напоследък Гълфстрийм видимо е отслабнал, което е предизвикало силно издигане на нивото на морето в Бостън, Ню Йорк и Балтимор. Иначе казано отслабването на Гълфстрийм води до това, че течението не е издигнато така силно, а това предизвиква смесване на части вода към края на потока. В средната част на течението нивото се понижава, а в периферията му – се увеличава.

За последните десет години равнището на водата по крайбрежието се е повишило с повече от 10 сантиметра. Ако това продължи последиците могат да бъдат наистина печални – на първо място могат да се очакват разрушителни наводнения.

Основна причина за всички тези явления е глобалното затопляне, заради което са започнали да действат много механизми, влияещи достатъчно сериозно на климата на Земята. Но дори по някакъв начин този процес да бъде спрян – до минимум да се намали изхвърлянето на въглероден двуокис, то към края на този век нивото на водата в Световния океан ще се повиши със 75-80 сантиметра. Океанът реагира на засилващия се парников ефект с голямо закъснение. Поради това дори при намяляване на замърсяването на въздуха водата ще продължава да покачва нивото си още дълго.

(Visited 233 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *