19/04/2024

„Кюриосити“ изпрати първите цветни снимки от повърхността на Марс

Учените от НАСА получиха от марсохода Curiosity първите цветни изображения на Червената планета с висока резолюция. Апаратът засега е изпратил само две снимки, на които е запечатана планината Шарп и панорамата около нея. Изображенията могат да се видят на официалния сайт на НАСА тук и тук.

За получаване на изображенията е използвана специалната фотосистема Mast Camera, състояща се от две камери с голям брой спектрални филтри. Първата снимка е направена от камерата „MAC“ с фокусно разстояние 34 мм – на нея е попаднала и част от марсохода. А втората камера „NAC“е с фокус 100 мм – на нея може максимално да се разгледа марсианската повърхност.

Камерите на Curiosity са снабдени с флаш карти, паметта на всяка от които е за 5 хиляди снимки. Вероятно сред следващите изобрашжения ще има и снимки от самата планина Шарп, когато марсоходът достигне до нея. Според предварителните разчети това трябва да стане след три месеца. Учените искат подробно да проучат планината, напомняща на Големия каньон в Северна Америка, уточнява The Guardian.

„Кюриосити“ кацна на Марс на 6 август. Целта на апрата, който струва 2,5 милиарда долара, е търсене на следи от живот на планетата и изучаване на нейната геологична история. Мястото на кацането е кръстено в чест на писателя фантаст Рей Бредбъри, чийто знаменит цикъл „Марсиански хроники“ беше публикуван през 1950 г.

Роботът ще работи на повърхносттана Червената планета в продължение минимум на една марсианска година, която се равнява приблизително на две земни. Но запасите от енергия ще му позволят да продължи своята дейност не по-малко от десет години.

One thought on “„Кюриосити“ изпрати първите цветни снимки от повърхността на Марс

  1. Снимката от марсиянската повръхност напомня земен пейзаж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *