28/03/2024

Изследване постави под съмнение значението на теста IQ

Напрегната умствена работа променя анатомичния строеж на човешкия мозък, настройвайки го към текущите задачи.

Ново изследване дава основание да се преразгледа значението, което сега се отдава на теста за интелигентност IQ.

Учени неврофизиолози от Калифорнийския университет в Бъркли извършили експеримент, наблюдавайки няколко десетки студенти, подготвящи се за изпити по право. В продължение на три месеца състоянието не техния мозък се проследявало с помощта на дифузионна магнитно-резонансна томография. Този метод позволява да се следи за преместването на течността в бялото вещество, което образува проводящите пътища на мозъка.

Аксионите са нервни клетки, които формират бялото вещество. По тях минават нервни импулси, усилващи проводимостта на информацията. Аксионите са покрити с миелинови обвивки. Миелинът е вещество, образуващо в обвивките на нервните влакна, които помагат за по-бързото провеждане на импулсите към невроните. По тези влакна импулсът преминава приблизително пет-десет пъти по-бързо, отколкото по немиелизираните. Както показал магнитният резонанс интензивната умствена работа увеличава миелинизацията на аксоните.

По данни на авторите на изследването при студентите, на които изпитът бил насочен като цяло към аналитично мислене, се увеличили съединенията между фронталните части на полукълбата и между фронталните и теменните части. За аналитичното мислене в главния мозък отговаря лявото полукълбо. Но съдейки по всичко, когато на мозъка не му достигат ресурси, той включва и другото полукълбо.

Изследването дало основание да се преразгледа оценката от теста IQ, който се счита за постоянен показател за развитието на човека. Сега може да се твърди, че IQ – това е променлива величина, която зависи от интензивността на натоварване на мозъка и от характера на текущите задачи, с които е зает човек.

Това откритие не е сензационно. Известно е, че мозъкът на човека е способен да се пренастройва, когато той усвоява някакви манипулативни навици като свирене на музикални инструменти например.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *