30/05/2023

Дянков обеща над 7,6 на сто увеличение на пенсиите от 2013 г.

Над 7,6% ще е увеличението на пенсиите от началото на следващата година. Това каза пред журналисти във Варна министърът на финансите Симеон Дянков. За 2013 г. се планира ръст на БВП от 1.8%.

Дянков коментира, че общата инфлация от юли 2009 г. до юли тази година е 7,3%, а инфлацията на т.нар. малка потребителска кошница е около 7,6 на сто.

Пенсиите ще бъдат вдигнати с повече и от малката, и от голямата инфлационна кошница и всъщност хората ще се по-добре с парите в сравнение с юли 2009 година, каза министърът, цитиран от БТА.
Увеличението на цената на електроенергията от 1 юли допринесе за 1.5% месечна инфлация през юли, отчетена от НСИ днес.

През последните години е водена много строга бюджетна дисциплина, за да не бъдем като всички останали европейски страни, където няма увеличение на пенсиите. „Вече идва времето на увеличаване на доходите, каза още Дянков, цитиран от „Фокус“.

По думите му все още не е взето решение дали процентът за повишаване на пенсиите да е еднакъв за всички или да се реализира прогресивно увеличаване – за по-бедните процентът да е по-висок процент.
Вторият вариант е по-удачен и според премиера, каза в края на юли финансовият министър.

Според него за юни и юли увеличението на потреблението е около 7% спрямо предишните месеци. В сравнение със същия период на миналата година ръстът е около 6 процента.

От 1 август вече са факт увеличените заплати на бюджетните служители, коментира той. По думите му през следващите две седмици предстои те да бъдат публично оповестени и да има пълна прозрачност.
Началниците отдели, директорите, по новото разписание получават между 1300 до 1700 лева, заплатите не са малки и затова трябва обществото да знае, посочи министърът.

Процентът на повишение все още не е ясен, но целта ще бъде в системите, където заплатите са изоставали, да е по-висок.

Дянков заяви още, че майчинските категорично няма да бъдат увеличавани. Вчера се разбра, че майки се готвят да съдят социалния министър Тотю Младенов, тъй като не били съгласни детските надбавки да се дават само на бедните.

Минималната заплата може да се увеличи до 310 лева.

Планираният ръст на Брутния вътрешен продукт за 2013 година е около 1,8 процента, каза още финансовият министър. Той подчерта, че въпреки всички мрачни прогнози планът от 1,4 на сто ръст на БВП за настоящия бюджет се изпълнява. Над половината от страните в ЕС са в рецесия, но България не е сред тях, посочи вицепремиерът, цитиран и от БТА.
Не се предлага промяна на данъци и акцизи в каквато и да било посока и те ще останат същите, каза още той.

http://dnes.dir.bg/news/pensii-dohodi-simeon-djankov-sporat-zaplatite-11777004

(Visited 58 times, 1 visits today)

One thought on “Дянков обеща над 7,6 на сто увеличение на пенсиите от 2013 г.

  1. Ха, смешник смешен. Голямо увеличение бре. Да не преяде някой сиромах и да му тежи на съвестта дето я няма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *