30/06/2022

Две силни земетресения убиха над 150 и раниха 600 души в Иран

87 души са загинали, а близо 600 са ранени при двете земетресения, които разтърсиха Иран днес, предаде АФП, цитиран от агенция „Фокус“.

С всеки изминал час броят на жертвите нараства, и по-късно бе съобщено за 153 човека.

Два труса с магнитуд 6,2 и 6 разтърсиха региона на северозападния град Тебриз в 16:53 часа местно (14:23 часа българско) време. Трусовете са регистрирани в рамките на 11 минути.

Пет слаби вторични труса са били отчетени малко по-късно. Освен човешките жертви, земетресенията са предизвикали материални щети, прекъсване на електрозахранването и комуникационните връзки и паника сред местните жители.

В 60 села са разрушени между 60 и 80 процента от къщите, а четири села са разрушени на сто процента. Той призова хората да не изпадат в паника, увери пострадалите, че идва помощ и каза, че в пострадалите райони вече са пристигнали спасителни екипи, предаде Франс прес, цитирайки изявление на същия държавен служител за иранската телевизия. 30 души са загинали в град Ахар, 40 – във Варзехан, десет в Хариса.

Най-силно са усетени в градовете Ахар и Варзеган, както и в околните села на района, известен като ирански Азербайджан. Според местните власти спасителните екипи са стигнали до пострадалите райони и голям брой ранени са откарани в близките болници. Жителите на няколко града са излезли уплашени на улиците, опасявайки се от вторични трусове.

http://dnes.dir.bg/news/iran-zemetresenie-11768331

(Visited 95 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *