25/04/2024

1500 знака за съдебните разлики между САЩ и Русия

Един хулиган в Америка заплаши “да пусне куршум в главата” на президента на страната и дори потърси помощници в интернет пространството. Хванаха го. Едни хулиганки в Русия казаха неща нелицеприятни за президента на страната на неподходящо място. Хванаха ги.

САЩ осъди “своя” хулиган.  И Русия осъди “своите” хулиганки. Американският съдия /жена/ друсна 3 години пробация на кандидат-убиеца ( още подробности за студента Серапио вижте тук) и го задължи да се извини във Фейсбук за постъпката си. Руският съд /жена/ осъди реално на 2 години “трудов лагер” 3 момичета, но остави моралната страна на постъпката им на собствената им съвест.

Президентът Обама не каза на американския съдия как да си гледа работата. Президентът Путин каза на руския съдия да бъдат дадени “по-меки присъди”.

„Кандидат-убиецът” на Обама изпрати извинително писмо, в което е нарекъл своите действия “детински и глупави”. Руските момичета не се извиниха на Путин. Прочее – нямаше и защо. Ако трябваше да се извиняват на някого, то извинение можеха да получат вярващите, на които им е била развалена молитвата в онзи ден.

Президентът Обама и неговата администрация не казаха нищо на Серапио. И Путин не каза нищо на осъдените момичета. Неговите подчинни обаче ги посъветваха да поискат милост. Отговорът им е възхитителен като младостта им – той да поиска прошка от нас.

Ако някой ме попита: и какво от това, отговорът ми е готов: да мислим кое ни харесва.

Автор: Михаил Ванчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *