20/04/2024

Жегата взе живота на пет човека в Япония

Жегата измъчва не само българите. Най-малко пет човека умряха от силните горещини, които похлупиха големи части от Япония през последните дни.

Както съобщават местните средства за информация само за последото денонощие от медицинска помощ са имали нужда повече от 1,5 милиона души, най-вече възрастни.

Най-горещото време се установи в централната част на остров Хоншу, където в редица райони през последните три денонощия температурата не падна под 354 по Фаренхайт. В префектура Гума живакът в термометрите се вдигна до 38,4 по Целзий, в Киото – до 37,5 градуса на сянка.  Необикновено горещо е и на северния остров Хокайдо, където температурата се задържа до 32 градуса. Положението се усложнява допълнително заради типичната за Япония висока влажност на въздуха през лятото.

Според прогнозите на метеоролозите горещото време в Япония ще се задържи минимум още едно денонощие, след което се очаква незначително понижаване на температурите.

Специалистите препоръчват на жителите на страната да остават възможно за най-кратко извън климатизираните помещения, а също така да похапват от традиционните японски кисели краставички цукемоно, за да възстановяват нарушения от жегата баланс на солите в организма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *