18/04/2024

Властите обискираха офис на фармацевтичния и вестникарски бос Огнян Донев

Полицаи и прокурори обискират офиси на фармацевтичната фирма „Елфарма“, научи агенция Стандарт Нюз от източници от полицията

. От прокуратурата засега заявиха, че няма да коментират, но по-късно може да дадат подробности.

Компанията е свързана със „Софарма“, като даже двете дружества се водят на един и същи адрес в столицата. Управляващ и собственик на „Елфарма“ е Огнян Донев (на снимката), показват правните регистри.

На 12 юни т.г. Софийска градска прокуратура повдигна обвинения срещу Любомир Павлов и Огнян Донев. Общо по 3 престъпления е обвинен Любомир Павлов – за документна измама, пране на пари и невярно документиране, обяви тогава говорителят на софийската прокуратура Румяна Арнаудова. Прокурор Арнаудова уточни, че и двамата съдружници – и Донев, и Павлов, трябва да платят по 50 хил. лв. гаранция заради разследването, което се води срещу тях.

Престъплението, чрез което са изпрали парите двамата, се състои в издаването на 4 документа с невярно съдържание от Любомир Павлов, заяви говорителят на Софийска градска прокуратура. По думите на Арнаудова „Павлов е дал възможност на Донев да получи частно движимо имущество в размер на 43% от акциите на медийната група, която издава „Труд“ и „24 часа“.

Впоследствие 40 от общо 83% дялове са били върнати на Любомир Павлов обратно. Именно това представлява въпросното пране на пари, обясни прокурорката и допълни: „Понеже сделката е била осъществена с имущество, което е било придобито чрез тежко умишлено престъпление, а именно – документната измама.“

На 15 юни пък Софийски градски съд запорира медийните им дялове в „Медийна група България Холдинг“ АД.

Обиските са заради сигнала за пране на пари срещу Любомир Павлов и Огнян Донев, който беше подаден в началото на 2011 г. от техните съдружници при покупката на „Медийна група България“ Христо Грозев, Карл Хабсбург и Даниел Руц.

http://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/obiskirat_ofisi_na_ognyan_donev-157875.html

2 thoughts on “Властите обискираха офис на фармацевтичния и вестникарски бос Огнян Донев

  1. Това, което става е много показателно за всеки, който иска да прави бизнес в БГ. Ако го раздаваш независим винаги ще ти скроят шапката. Едва ли Донев е предполагал с какво се захваща, когато купи вестниците на ВАЦ…

  2. Медийната война у нас навлиза в решителна фаза – за да подчинят независимите вестници на ВГБ, от другата НБМГ са готови на всякакви съдебни хватки. Днес обискират офиси, утре могат и да арестуват издателите, но от това никой няма да спечели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *