29/03/2024

В Гватемала намериха втори надпис за съдбовния 21.12.2012 г.

При разкопки в района Ла Корона в Гватемала арехолози намериха върху парче от каменна стълба писмена, потвърждаващи последната съдбовна дата за края на света в маянския календар – 21 декември 2012 г.

Това е второто писмено свидетелство от подобен надпис, което потвърждава злокобната дата. Апокалиптичните предсказания предполагат, че приключва цикъл от 5125 години от началото на Големия календар на маите.

Различни религиозни и мистични секти от цял свят се готвят за Страшния съд през тази година. Някои дори си продават домовете и пристигат във френското село Бугараш, което се нарича така на името на прогонените от България през Средновековието и достигнали до франция богомили. Според разилчни езотерични изчисления точно тук ще стане възнесението в по-добрите светове на праведниците.

Плочките от календара на маите станаха съжети за много конспиративни теории, според които светът или ще бъде погълнат от черна дупка, или ударен смъртоносно от загадъчната планета Нибиру,или от гигантски астероид, или погълнат от нещо си.

Голяма част от надписите, открити в ограбената гробница и захвърлени от крадците на хълма, представляват една от най-значителните находки на йерографическа писменост за последните десетилетия. Сред описаните различни събития изследотателите открили абзац, посветен на края на времето и завръщането на някакъв велик цар.

„Това е бил период на големи политически промени в света на маите и царят се споменава като ключов момент в някакъв времеви цикъл, който трябва да завърши през 2012 г.“, счита Дейвид Стюарт от университета в Остин в Тексас – САЩ, който е участвал в разкопките.

Марчело Кануто,    ръководител на разкопките в Ла Корона също е уверен, че “ текстът просто трябва да се интерпретира според вярванията маите за минали политически събития, а не предсказва бъдещето“.

Кануто и неговият Колега Томас Бариентос от университета Дел Вале в Гватемала извършват разкопки в Ла Корона от 2008 г. насам. По-рано по тези места са копали само грабители на гробици и древни храмове в търсене на артефакти. Иманярите изхвърляли камъните с надписи, ако техният вид не бил добре запазен. Това означавало, че няма да получат висока цена за тях на черните пазари.

„Във времена на кризи маите се позовавали на календара като на някакъв символ на стабилността, на наличието не нещо неизменно в света. Това не са апокалиптични предсказания, а по-скоро пожелание „за царуване во веки веков в космогоничния смисъл на този израз“, уверен е Кануто. Споменаването за някакъв цар през 2012 г. означавало за маите, че трудностите ще свършат и стремежите им ще бъдат изпълнени в бъдеще.

www

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *