25/04/2024

Учените случайно откриха мини Земя

Американският орбитален телескоп „Спитцер“ откри най-малката известна досега екзопланета*, близко до Слънчевата система.

Размерите на това небесно тяло, получило името UCF-1.01, представляват две трети от габаритите на Земята. Нейният радиус е 4200 км (земният е 6371). Една година на тази планета се равнява на 1,4 земни денонощия.

„Ние намерихме свидетелства в полза на съществуването на много малка, много гореща и близко до нас планета. Откриването на такива каменисти планети като нашата UCF-1.01 позволява в близко бъдеще подробно да изучим техните свойства с помощта на нови астрофизически инструменти“, заявява по този повод Кевин Стивънсън от Университета в щата Флорида.

Според The Daily Mail, UCF-1.01 е отдалечена от Земята на 33 светлинни години и се намира в съзвездието Лъв. Уените предполагат, че това е най-близката до нас земеподобна планета. Но за разлика от Земята, тя е разтопена и покрита с течна магма. Температурата й е близка до тази на Меркурий.

UCF-1.01 била открита случайно при изучаването на екзопланетата GJ 436b с размери на Нептун. На новооткритата екзопланета няма атмосфера, а ако някога е имало, вече отдавна е изпарена заради високата температура – на осветената страна на UCF-1.01 горещината достига до 600 градуса по Целзий.

Ръководителят на научния екип на телескопа „Спитцер“ Майкъл Вернер от Лабораторията по реактивното движение при НАСА в Пасадена се гордее с откритието. „Аз се надявам, че бъдещите наблюдения ще потвърдят тази потресаваща наподка, която показва, че „Спитцер“ може да открива неголеми екзопланети с размерите на Марс. Дори девет години след старта му резултатите от наблюденията на „Спитцер“
продължават да откриват пред нас нови направления за изследване“.

Това достижение на учените е голяма рядкост, защото екзопланетите се откриват много трудно. Те се намират извън Слънчевата система, не излъчват собствена светлина и поради това изследователите, ако открият въобще нещо, обикновено става дума за екзопланети с гигантски размери.

UCF-1.01 влезе в категорията „мини Земя“ – това са планети, съпоставими с нашата по маса, но по-малки. Към този момент са известни три такива от общо 2000 екзопланети. Наблюденията на UCF-1.01 могат да доведат и до нови открития – възможно е, както предполагат учените, близко до нея да се намира още една екзопланета.

* Екзопланета – извънслънчева, или планета, която се намира извън Слънчевата система

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *