19/04/2024

Цените на горивата удариха тавана

Цените на дизела и бензина удариха нов рекорд, надминавайки пролетния ценови шок, съобщи bTV. По бензиностанциите в страната литър дизел вече се зарежда на цени от 2,71 до 2,75 лева.

Цената на литър от най-масовия бензин А 95 е по-ниска със 1-2 стотинки, а по-престижният А 98 е 2.84 лв./л.

В средата на април резкият скок на цените на горивата предизвика масови протести. Сега обаче търговците и анализаторите не са оптимисти, че това ще е последното поскъпване до края на годината.

Анализаторите обясняват поредния ценови рекорд по бензиностанциите с три причини – поскъпващият петрол, нарастващото потребление на течни горива в страни като Япония и със значителното обезценяване на еврото спрямо долара през последните месеци.

„Когато централните банки непрекъснато печатат пари и заливат пазарите с ликвидност, традиционно това се отразява и в цените на основните суровини, включително и на петрола”, заяви икономистът Лъчезар Богданов. По думите му пазарите отчитат и риска от евентуален военен конфликт в Близкия изток срещу държави като Иран и Сирия от страна на Израел и САЩ.

Според търговци, когато барел петрол сорт Брент поскъпне с 3 долара, дизелът у нас автоматично поскъпва с една стотинка. Това значи, че ако петролът следващите месеци поскъпне на нива над 178 долара за барел, нашите бензиностанции хипотетично може да увеличат цената на дизела до 3 лева.

В началото на юли цената на дизела по бензиностанциите бе средно 2,49 лева за литър. Бензинът пък бе с две стотинки по-евтин.

http://dnes.dir.bg/news/goriva-tzeni-skokat-tzenite-11627512

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *