20/04/2024

Стотици хиляди могат да останат без интернет на 9-ти юли

В понеделник, 9 юли, стотици хиляди потребители по света може да загубят достъп до Интернет, съобщава CBCNews. На този ден, Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ, ще изключи от мрежата временните DNS-сървъри, обслужващи компютрите с троянеца DNSChanger.

Вирусът DNSChanger действа до ноември 2011. Той успява да зарази повече от четири милиона потребители в сто страни. Когато “червеят” се настани в компютъра, киберпрестъпниците успяват да прехванат DNS-заявките от заразени компютри и да пренасочват потребителите към фалшиви сайтове. Тази схема позволява на атакуващите да откраднат информация от кредитната ви карта, да показват реклами и да продават фалшиви антивирусни програми.

След международно разследване, което продължи около две години, през есента на 2011 г. ФБР провежда Operation Ghostclick, по време на която успя да закрие   мрежата от фалшиви DNS-сървъри. По подозрение за онлайн измами са арестувани шестима граждани на Естония. След арестуването им ФБР  като временно решение замени фалшивите DNS с “чисти” сървъри за да не се изключат хиляди компютри внезапно от интернет.

Според Пол Викси – основател на организацията  Internet Systems Consortium (ISC), която се занимава с поддръжката на временните DNS-сървъри на ФБР – DNSChanger е заразил най-малко 500000 персонални компютри в САЩ. През ноември 2011 г. броят им спадна до 275 000. Били са заразени компютри на НАСА, образователни институции, големи компании и частни лица.

Можете да проверите дали имате троянеца DNSChanger в системата си на сайтовете  dnschanger.eu или DNS-ok.us.

http://30dumi.eu/2012/07/stotitsi-hilyadi-mogat-da-ostanat-bez-internet-na-9-ti-yuli/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *