20/04/2024

Скандалът с дисциплинарно уволнената съдийка разтресе и парламента

Парламентарно представени партии, премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев се изказаха срещу решението на Висшия съдебен съвет да уволни съдията от СГС Мирослава Тодорова, която е председател на Съюза на съдиите.

С решението си да уволни съдия Мирослава Тодорова ВСС предизвика остри реакции у съдиите, медиите и обществеността, защото прилага двоен стандарт, уволнява един съдия за забавени мотиви за дела, прави забележка на друг за 43 сходни нарушения, за един съдия не приема мотива за натовареност, за друг го приема в зависимост от публичните му позиции. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна съпредседателят на ПГ на Синята коалиция и председател на ДСБ Иван Костов, предаде „Фокус“.

От друга страна, месеци наред вътрешният министър води публична война с уволнената съдийка под формата на загриженост за съдебната система, каза още Костов. По думите му министърът се разправя с неудобните за властта магистрати и поставя на ключови местаи свои приятели и послушници.

СК не пледира невинност на съдия Тодорова – това не е в наша компетентност, не влиза в нашите политически функции, каза Костов и допълни, че премиерът Борисов е набедил обезличения ВСС в провокация.

Ние считаме, че сме изправени пред най-груба провокация – провокаторите са премиерът и дясната му ръка г-н Цветанов. Целите им са: да прехвърлят своята отговорност за жалкото състояние на съдебната система върху отиващия си и силно компрометиран ВСС и второ – да внушат страх от бъдещи репресии сред събранията на съдиите, за да гласуват за спуснатите от властта кандидати и да изберат нов, послушен ВСС, каза Иван Костов.

Вицепремиерът Цветан Цветанов заяви от парламентарната трибуна, че няма политическа или негова лична намеса за решението на ВСС за дисциплинарно уволнение на съдия Мирослава Тодорова.

Какво ще кажете вие пред жертвите на престъпността, обърна се той към депутатите. Срещал съм се с майката, с бащата на изнасилените техни дъщери. 4 години това дело се гледа, проведени са над 20 съдебни заседания (проверка по това дело показа, че грешката е на прокуратурата, която не е внесла обвинителния акт във военен съд – б.р.). Нека се почувствате от страната на жертвите и като политици, и граждани – да защитим тази справедливост. В противен случай на тази държава – жална й майка от такива политици, каза Цветан Цветанов.

Той обвини Иван Костов, че бил „едно цяло с Алексей Петров“, но добави, че иска да бъде от тези, „които променят това статукво, не за да седя в кабинет, да се возя в автомобил, а всеки на поста, който заема, да промени нещата в нашата мила родина”.

Иван Костов отговори, че ГЕРБ е три години в управлението и е трябвало да излъчи представители във Висшия съдебен съвет и да промени системата, „а не да ползвате всички връзчици и да включвате компрометирани хора“. Лидерът на ДСБ отхвърли инсинуациите по негов адрес, направени от Цветанов, и му каза, че продължава да живее „в някакво небитие, което е опасно за нашата страна“.

Има създадено сериозно напрежение върху изпълнителната и съдебната власт и е достатъчна и една искра, за да се случи такъв безпрецедентен протест на съдиите, коментира пред журналисти в парламента Михаил Миков от левицата. Това според него слага тежка оценка за реформата в съдебната система.

По думите му случващото се не е продукт на конкретния случай, а просто е отключил едно дълго таено напрежение в магистратските среди.

Всички опити за посегателства върху независимостта и атаки срещу съдебната власт като цяло дават тези бури, смята той.

От ДПС поискаха списък с всички съдии с просрочени дела. В него да пише зв какъв срок за просрочени и колко са. На първо място в този списък да са съдии на ръководни длъжности, заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан, цитиран от БГНЕС.

Това ще бъде ориентирът, по който да се оцени вчерашното решение на ВСС, каза Местан. Няма нищо по-опасно дори от съмението, че някой може да има идеята да подчини съдебната власт на собствената си воля. Няма нищо по-опасно от организиран протест на съдии, които излизат на улицата, защото смятат, че зад акта на уволнение на техен колега, стои политически интерес, каза Местан.

Този състав на ВСС е опасен за здравето на съдебната система. Затова „Ред, законност и справедливост“ настоява до избора на нови членове ВСС да не заседава, защото замърсява цялата съдебна система и дава възможност за още по-големи критики от Брюксел, съобщават позицията си от РЗС.

Ако ВСС не подаде оставка, РЗС ще предприеме още тези дни законодателни инициативи, чрез които да прекрати възможността това компрометирано правителство на съдебната власт да прави безобразия.

Премиерът Бойко Борисов каза, че решението на ВСС е взето без дебат въпреки предложението на правосъдния министър Диана Ковачева за това. Има данни и за други подобни случаи, които не са завършвали с такова тежко наказание и дори са оставени без санкция. Затова подобно решение, взето няколко дни, преди да бъде публикуван докладът на ЕК, определям като провокация, която обслужва други политически проекти, и е пряко насочена срещу кабинета, допълни премиерът Борисов.

Аз съм обезпокоен от поредното решение на Висшия съдебен съвет, което създава усещането и съмнения за степен на необективност, каза днес във Варна президентът Росен Плевнелиев, коментирайки уволнението на съдия Мирослава Тодорова. Държавният глава посочи, че не може да не е притеснен, когато съдиите в страната протестират, предаде БТА.

Той каза още, че не може да навлиза детайлно в решенията на ВСС, но съмненията за необективност са проблем, който настоящият съвет произвежда до последните си дни.

„Има твърде малко случаи на уволнени съдии по повод на забавени дела. ВСС трябва да намери начин да преразгледа решението си за съдия Тодорова от гледна точка на обективност“, коментира на брифинг в парламента и министърът на правосъдието Диана Ковачева, цитирана от “Фокус”. „Няма спор, че има извършени нарушения, свързани със забавено правосъдие. За миналата година има един такъв случай. Била е уволнена съдийка за 20 забавени дела, но нарушенията не са били толкова сериозни. Може да се каже, че не се мери с еднакъв аршин и може би е добре ВСС да преосмисли решението си и да намери начин да го преразгледа”, добави тя.

Вчера обаче тя подкрепи решението на ВСС и заяви, че най-после трябва да започне решаването на големия проблем със забавянето на делата, тъй като България плаща обезщетения по загубени дела в Страсбург.

http://dnes.dir.bg/news/ivan-kostov-tzvetan-tzvetanov-skandal-Janeva-11558534

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *