23/03/2023

Сините: Цветанов да се махне – съсипва човешки съдби

Синята коалиция настоява премиерът Бойко Борисов да отстрани министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Това каза от името на парламентарната група Ваньо Шарков, цитиран от БТА.

Като повод за искането той посочи оневиняването на четирима лекари от Горна Оряховица, обвинени в престъпна небрежност, довела до смъртта на недоносено бебе. Трима от тях бяха оправдани на първа инстанция от съда и по обвинение за смъртта на друго новородено.

На 28 ноември 2010 г. завеждащият родилното отделение Димитър Сотиров, гинеколозите Михаил Милатович и Стефан Лазаров и педиатърът Катя Гецова от болницата в Горна Оряховица бяха арестувани по подозрение за умишленото умъртвяване на преждевременно роденото бебе на непълнолетното момиче, което било бременно в 6-7-и лунарен месец.

„Тогава вътрешният министър Цветан Цветанов чете незаконно СРС-та от тази трибуна и обвини лекарите, че са умъртвили предумишлено бебе“, посочи Шарков ( на снимката). По думите му е била скрита петорната съдебно-медицинска експертиза, която е отхвърляла тези твърдения. „Последваха срамни придумвания на хора да подават нови искове срещу същите тези лекари, които обаче падат в съда“, изтъкна депутатът.

Според сините отстраняването трябва да е с мотива, че Цветанов съсипва редовно човешки съдби включително и от трибуната на парламента, както и заради постоянната му склонност да „криминализира всеки, който не му е удобен“.

„Той нарича престъпници лекари, протестиращи младежи, съдии, политици, поведе война и с президента Росен Плевнелиев, за да оправдава собствените си действия“, каза още Шарков и добави, че това придобива маниакални измерения.

От Синята коалиция призовават всички парламентарни групи да вземат позиция по отношение злоупотребата с власт от страна на вътрешния министър. Според Шарков, Цветанов се е обявил за единствен защитник на потърпевшите от престъпления, а тези, които не му вярват, обявява за защитници на организираната престъпност.

„Днес поставяме въпроса кои депутати и кои членове на правителството са готови да застанат в защита на пострадалите от злодеянията на вътрешния министър“, попита Шарков. По думите му такива са лекарите от Горна Оряховица.

Още през декември 2010 г. лидерът на ДСБ Иван Костов обяви, че ако се окаже, че обвиненията на Цветанов към лекарите не се докажат, ще бъде поискана оставката му.

http://dnes.dir.bg/news/ostavka-tzvetan-tzvetanov-gorna-oryahovitza-sinjata-koalitzia-lekarski-greshki-11588814

(Visited 57 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *