20/04/2024

Съдии се вдигат на протест в защита на уволнената Мирослава Тодорова

Обръщения и отворени писма разпространиха съдии от цялата страна в часовете, след като Висшия съдебен съвет уволни съдията от Софийския градски съд и председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Съдии от Софийски районен съд, Софийски градски съд, Софийски апелативен съд и Върховен касационен съд разпространиха и призив до всички свои колеги от страната да отложат разглеждането на утрешните си дела и да се съберат на протест в 10.00 ч. пред сградата на ВСС. Вече е организирано и такова събитие в социалната мрежа Facebook.

Веднага след решението за уволнение на Тодорова ( на снимката), реагираха млади съдии от цялата страна с остро писмо до Висшия съдебен съвет, противопоставяйки се по този начин дори и на свои преки ръководители. „Ние долуподписаните млади съдии, постъпили в съдебната система след конкурс и обучение в Националния институт по правосъдие (НИП), се обръщаме към Вас, за да изразим дълбокото си възмущение от репресията, която се упражнява върху съдия Мирослава Тодорова“, пишат те.

Те заявяват, че не са против реализирането на дисциплинарна отговорност, но това трябва да стане в едно предварително изяснено като етапи производство, при задължително участие и изслушване на предложения за дисциплинарно наказание съдия.

„Погазването на всякакви принципи за прозрачност на самата процедура води до репресивно производство, в което на показ излизат само мотивите на дисциплинарния състав, респективно – подронва се авторитетът на самия магистрат, а от тук и на всички съдии. В този смисъл вече има и трайна практика на Върховния административен съд“, смятат те.

Млади съдии от Ловеч, Луковит, Видин, Враца, Смолян, Свищов, Габрово, Силистра и др. посочват, че познават съдия Тодорова като преподавател в НИП и за тях тя е символ на истинския съдия – със задълбочени правни познания, с твърд характер, неподдаващ се на каквото и да било влияние, тя възпитаваше у нас независимост, човечност и постоянен стремеж към професионално усъвършенстване.

„Дори след завършване на обучението в НИП, вече години наред, тя е наш основен съветник когато имаме не само правни, а и етични професионални трудности. Работейки на различни места в страната, ние не престанахме да я търсим. А тя никога не отказа помощ“, допълват те.

„Сега осъзнаваме, че отделяйки толкова време, за да помага на нас, отдавайки се на каузата да защитава независимостта на съдиите, тя е станала неудобна за тези, които нямат интерес от независимо и компетентно правосъдие и които не търпят принципна критика. За нас е очевиден стремежът, съдия Тодорова да бъде охулена и злепоставена в очите на обществото, така че хората, които не я познават да не вярват на думите й. Подобно поведение на управляващия съдебната система орган ни кара дълбоко да се замислим, дали има бъдеще за нас в тази система“, възмущават се младите съдии.

Малко по-късно обръщение разпространиха съдии от Софийски районен съд, Софийски градски съд, Софийски апелативен съд и Върховен касационен съд до всички съдии в страната. „Днешният безпрецедентен акт на Висшия съдебен съвет да наложи най-тежкото дисциплинарно наказание на съдия Мирослава Тодорова от СГС е не само поредната проява на дефектната и непредсказуема дейност на този орган. Това решение е еманация на зависимостта на ВСС от конюнктурни интереси и последователна проява на безпринципност и двоен стандарт“, пишат те.

Според магистратите така е мината всяка граница на търпимост, защото „в контекста на добре известните на всички ни обстоятелства, разкрива истинската неспособност на органа на самоуправление на съдебната власт да отстоява независимостта й и да бъде гарант за пълноценното й функциониране“.

Те отбелязват, че Тодорова е единственият съдия в съдебната система, която е уволнена за три просрочени съдебни акта. И правят връзка с това, че тя подтиква редовите съдии да се борят за действителна реформа на съдебната власт, че „тя олицетворява борбата за промяна, че е открит критик на порочните практики на ВСС, злепоставящи всички почтени и честни магистрати, че отстоява независимостта на съдебната власт от недопустимите посегателства на изпълнителната власт“. Както и, че се е изпарвила лично срещу министъра на вътрешните работи.

Съдиите изразяват съмнения, че решението на ВСС е изпълнение на политическа поръчка. „Целите й са прозрачни: всякакви опити за промяна на статуквото да се унищожат в зародиш“, допълват те. Според тях Тодорова е станала жертва на най-брутална политическа разправа.

„Повече не можем да понасяме срама заради уронващите престижа на съдебната власт действия на малцина. Ние не искаме да се срамуваме от професията си, нито считаме, че е редно да понасяме отъждествяването ни с онези, които я злепоставят“, заявяват съдиите.

Те призовават своите колеги да протестират утре пред сградата на ВСС, като отложат разглежданите от тях дела. В социалната мрежа Facebook вече и граждани изразиха готовност да се включат в протеста.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/07/12/1864529_sudii_otmeniat_dela_i_shte_protestirat_v_zashtita_na/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *