26/04/2024

Пробив: Умни очила превеждат чужди езици

Представете си колко хубаво би било ако можехме да разбираме какво говорят чужденците с помощта на субтитри под лицето им – така, както биха изглеждали по време на филм.

Е, тази идея е на път да бъде осъществена. Програмистът Уил Пауъл създал специални очила, които се опитват да правят точно това, съобщава българският технологичен портал kaldata.com.

Ако идеята ви звучи някак позната, то не е случайно – Пауъл бил вдъхновен от проекта Google Glass, за който се говори усилено в последните месеци. Неговото изобретение е съставено от 3D очила, два микрофона, смартфон, няколко кабела и два мини компютъра Raspberry Pi. Системата използва API на Microsoft и може да превежда от и на 37 езика. Интерфейсът за субтитрите и ТВ дисплеят се захранват от операционната система на двата мини компютъра – Debian Linux.

Както можете да видите в клипчето по-долу, комуникацията става доста бавно, но като се има предвид, че технологията е дело на аматьор, трябва да признаем, че се справя учудващо добре. Тук трябва да се отбележи обаче, че испанския на момичето от клипа е с английски акцент, което прави „превода“ по-лесен – хората, за които испанският е майчин език, не биха били толкова внимателни в интонацията си.

Момчето в клипа използва таблет, който осигурява звук – за същата цел може да се използва и смартфон. Ако сте видели видеото, вече трябва да ви е станало ясно, че подобна тромава система никога няма да се превърне в потребителски продукт. Въпреки това, технологията е поредното доказателство за това какви интересни неща могат да се направят с Raspberry Pi – компютърът с Linux, който може да се поръча само за 25 британски лири.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *