20/04/2024

Почина и легендата Джон Лорд от „Дийп Пърпъл“ (видео)

Пианистът, композитор и музикант Джон Лорд, един от най-дълго задържалите се в групата основни членове на легендарната рок група „Дийп Пърпъл“, почина в понеделник на 71 години. Той страдаше от рак на панкреаса.

Автор на няколко от вечните хитове на рока, включително на Smoke on the water, Джонатан Дъглас Лорд бе и класически композитор. Според мнозина критици именно това е придало на музиката на Deep Purple особена структурна дълбочина, оказа културно въздействие върху няколко поколения и изгради през 70-те години световна популярност на групата.

Роденият на 9 юни 1941г. в Лестър музикант учи класическо пиано от 5-годишен. Докато е тийнейджър като много момчета той се вълнува от възхождащият рокендрол, R&B и блус и от записите на пианисти като Джери Лий Люис и Джими Макгриф. Още в края на 50-те години той свири на комбинация от органи Hammond B3 и C3 с характерен звук, който поддържа като своя емблема дълги години.

През 1959г. Джон Лорд се мести в Лондон, за да се пробва в театъра. Той свири с на пиано и Hammond орган по клубовете, за да плаща сметките си за школата по сценична реч и драма. През 1964г. той е на клавирите при записа на хита You Really Got Me на Kinks.

Лорд намира личния си стил при сформирането на групата Santa Barbara Machine Head, в която свири бъдещият ролингстоунс Рони Ууд. Мощната комбинация от орган и китара се превръщат в рецептата, на която после се основава успехът на Deep Purple. Тук Лорд среща и басиста Ник Симпър и двамата се превръщат в ядрото на Deep Purple, в което мениджърът Тони Едуардс инвестира и привлича китариста Ричи Блекмор, певеца Род Евънс и барабаниста Йън Пейс. Това е и първоначалният състав на Deep Purple от 1968.

През септември 2009 г. с концерта си Джон Лорд взриви пловдивската публика на препълнения Античен театър.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/07/16/1866775_pochina_djon_lord/

http://youtu.be/MWNlzM_cjug

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *