26/04/2024

Отстранената дисциплинарно съдийка: Обект съм на репресия

Решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) освен, че е унизително, е и несправедливо, заяви на пресконференция съдия Мирослава Тодорова, която вчера бе уволнена дисциплинарно.

Тя се обърна към журналистите с думите: „Аз разбрах от вас, защото ВСС не ме уведоми за това заседание, не ме изслуша, а докато са вземали решението, бях дежурен съдия. Сутринта в 8,45 часа четох присъда. Факт е, че от предишния ден пак от медиите разбрах, че ще се решава въпросът дали да бъда уволнена“.

По думите й това беззаконие е още по-драстично, когато става въпрос за съдия, призован да дава обективно правосъдие, цитира я „Фокус“.
„Знаете, че подсъдимият в наказателния процес има право на последна дума. Оказа се, че българският съдия няма такова право и не бях изслушана. Безотговорно е, след като съм наказателен съдия и всички мои дела трябва да започнат отначало. До края на този месец имам насрочени 5 заседания, 3 от тях са по едно дело, най-старото, което разглеждам в момента. По него вече са разпитани 56 свидетели. Провела съм 27 заседания за по-малко от година. След като е взето това решение, аз трябва да престана да гледам това дело“, изтъкна още Тодорова.
Тя уточни, че има и други такива дела, като само тази седмица е обявила за решаване 6 дела.

Съдийката заяви, че не е съгласна с решението на ВСС, ще го обжалва и ще поиска от Върховния административен съд да се прекрати предварителното изпълнение на решението, предаде БГНЕС.
„Може да съм обект на репресия, но не се чувствам жертва, защото има механизъм за защита. Нямам основания да се плаша, има съд, в който аз вярвам, има и наднационална защита“, допълни тя, определяйки случилото се с нея като държавен произвол, цитира я БНР.

„Разглеждам себе си като един от проблемите на съдебната система, не отричам забавянето на делата и изпитвам неудобство към хората“, призна Тодорова, но припомни, че именно представляваният от нея Съюз на съдиите преди време отбеляза проблема с натовареността на софийските съдии. „Не съм се забавила от некомпетентност“, категорична бе тя и уточни, че само през 2011 година са й били разпределени 309 дела и е трябвало да влиза в съдебна зала 218 пъти.

Съдийката е убедена, че наложеното наказание не решава нито един проблем на съдебната система.
„Този подход на ВСС има връзка с това, че съм председател на Съюза на съдиите в България. Дисциплинарната практика на ВСС е изначално сбъркана, защото ВСС често се държи като прокурор или екзекутор. ВСС не е решил нито един проблем, а създава нови. Това, че решението се случи точно тази седмица, не е факт, който може да бъде неглижиран“, добави Мирослава Тодорова, като припомни, че точно тази седмица се провеждат съдийските събрания за номиниране на членове на нов съдебен съвет.
„Всеки от ВСС има основание да не ме харесва. Няколко пъти сме казвали, че позициите им са безпринципни, че може би зад тях стоят нелегитимни интереси”, каза още тя.

По-рано днес над 100 съдии протестираха пред сградата на ВСС в защита на Тодорова и настояха решението за уволнението й да бъде отменено, в противен случай членовете на съвета да подадат оставка.
Самата Тодорова коментира, че това е едно изключително събитие, което показва, че съдебната система среща разбиране в активните граждани и самата система има потенциал за реформа. „Съдии да излязат на протест, е безпрецедентно. Този радикален жест показва, че ситуацията, в която български съдия се заклеймява по този начин, е непоносима”, каза тя и благодари за подкрепата.

От опозицията също разкритикуваха остро решението, което обявиха за услуга към изпълнителната власт. Дори президентът заяви, че е притеснен от поредното действие на ВСС, което създава усещането за необективност.

Междувременно от Софийския апелативен съд съобщиха, че страните по дело на съдия Мирослава Тодорова днес са поискали прекратяването му поради изтичане на давност. Тя е обявила мотивите си със забавяне от 4 години и 7 месеца, но пет дни преди изтичане на абсолютната давност. Магистратите ще трябва да се произнесат по това искане.

http://dnes.dir.bg/news/sadia-skandal-Janeva-miroslava-todorova-11559185

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *