25/04/2024

Нигерийски таблет завладява африканския пазар

Оказва се, че Нигерия, прочула се с прословутия си „нигерийски спам“, а също и с кървавите стълкновения на религиозна основа, може да удиви света с високи технологии.

Нигериецът Сахид Адеподжу (Saheed Adepoju) е разработил таблет, който както се надява, ще завладее африкнаския пазар.

В интервю за ВВС 29-годишният Адеподжу разказва, че идеята за създаването iPad се зародила у него след като се завърнал в родината си от Великобритания, където изучавал програмиране на езика Java. По думите на програмиста в началото той започнал работа в консултантска фирма, но там кариерата му не потръгнала заради различните виждания за бизнеса. В резултат  Адеподжу бил уволнен точно, когато се появява първият iPad. Той веднага се запалил от идеята да направи свой таблет, ориентиран към африканския пазар.

Така на бял свят се появява таблет, наречен Inye, което в превод от един от нигерийските езици означава „един“, или „първи“. По думите на Адеподжу с този мобилен интернет дивайс може да се сърфира в мрежата, да се слуша музика и да се гледат филми. Размерът му е 8 дюйма. Първата версия на Inye излиза в края на 2010 г., втората с името Inye 2 се появява на пазара през май миналата година. Таблетът работи с операционната система Android.

Адеподжу разказва, че трудно намерил пари за проекта си, защото в Нигерия никой не искал да инвестира средства в такова рисковано начинание. Поради това той взел на заем пари от роднини и познати, събирайки общо около 60 хил. долара. Своя таблет нигериецът продава за 350 долара (в Нигерия iPad е двойно по-скъп – 700 долара). Адеподжу коментира, че неговият iPad е предназначен за африканския пазар и най-вече – за местните студенти.

Сънародниците на Адеподжу просрещнали новината за появата на нигерийския iPad нееднозначно. Ако се съди по популярния нигерийски форум Nairaland някои са се зарадвали: „най-накрая направихме нещо свое!“. Други обаче обвиняват Адеподжу, че нищо ново не е измислил, а поръчал дивайса на китайски фирми и после просто поместил на него логото на своята компания Encipher.

За отбелязване е, че на сайта на фирмата не се посочва къде се произвежда нигерийският таблет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *