29/03/2024

Легендарният Данчо Йовчев се класира на финала на халки

Легендарният Йордан Йовчев изпълни целта, която си беше поставил за Олимпиадата в Лондон и се класира за финала на халки. Това е единственият уред, на който гимнастикът ще участва на Игрите. Той получи оценка от 15.308 точки в квалификацията, а оценката за трудност е 6,6. 39-годишният Йовчев влезе на финала с осмо време, изпълни чисто съчетанието си с леко колебание при приземяването.

Данчо Йовчев е роден на 24 февруари 1973 година. Той е най-успелият ни български гимнастик. В кариерата си има четири олимпийски медала – един сребърен и три бронзови. Два пъти е двоен световен шампион на земя и халки на първенствата в Гент и Анахайм през 2001 и 2003, и двоен световен вицешампион в Дебрецен през 2002 г. На олимпийските игри в Атина`04 Йовчев печели сребърен медал, като незаслужено златният му е отнет. Съдиите присъждат златното отличие на Димостенис Тамбакос от Гърция, въпреки че Йовчев се представя по-добре от чужденеца. Данчо е на 6 поредни Олимпиади – от 1992 до 2012 г, превръщайки се в първият гимнастик, участвал в шест олимпийски игри в историята на спорта. На последните пет олимпиади е на финал.

Когато българинът Йордан Йовчев слезе от халките в събота, той едва успя да вдигне болящите го ръце, докато махаше и поздравяваше тълпата преди неговите конкуренти да побързат да стиснат ръцете му. Това беше акт на един вече възрастен спортист, който току-що приключи последен път шестото и последно участие на Олимпиадата. Да, ама не. Двадесет минути по-късно, 39-годишният атлет изглеждаше напълно объркан, докато седеше отпуснат на един стол, когато таблото с резултатите изписа, че ще трябва да направи това отново, коментира Ройтерс.

За мъж, състезаващ се с частично разкъсан бицепс и „счупена на половина китка”, това беше малко чудо, от което изглеждаше удивен, когато стана ясно че се класира за финала със само 0.08 от точката. Мисълта на наказване на смачканото и посиненото си тяло за още девет дни тренировки до финала на 6 август е просто твърде много.

http://www.standartnews.com/london_2012/______-159016.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *