29/03/2024

Измама до измама, донос до донос

Кои са най-новите български рекорди в класацията на ОЛАФ? И защо европейски експерти ще ревизират знаковите дела срещу Галеви, Маргини и сие? Отговорите на тези въпроси едва ли ще ви изненадат.

Анализ на Георги Папакочев:

На 1 юли МВР-дирекцията с наименование “Координация на борбата срещу правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕС“ (АФКОС) придоби правото да извършва самостоятелни административни разследвания по сигнали за източване на европари и да сезира прокуратурата в случай на закононарушения или измами. Случайно или не, в същия ден европейската служба за борба срещу измамите ОЛАФ публикува годишния си доклад за злоупотреби с пари от еврофондовете. От документа стана ясно, че вече четвърта година България продължава да държи първото място по брой разследвания на европейската служба (463 до края на миналата година), че 62 на сто от случаите на измами, предадени на властите през последните 6 години, са все още висящи в съда, че в много от случаите съдът е заменил наказателната отговорност с административна и че страната отново е начело по подадени в ОЛАФ сигнали за злоупотреба с европейски пари.

Денят хикс

Изводите на европейската служба можеха да минат и незабелязано, ако след броени дни не предстоеше публикуването на съдбовния за управлението мониторингов доклад на ЕК, в който ще бъде направена 5-годишна оценка за действието на механизма за сътрудничество и проверка. Неслучайно говорителят на ОЛАФ Йоан Волт не пропусна да припомни, че службата му винаги дава своя принос при подготовката на докладите на ЕК и че нейните препоръки и заключения имат решаващо значение при разпределянето на евросредствата в Брюксел.

Само ден след това изявление правосъдната министърка Диана Ковачева побърза да обяви, че действащи съдии и прокурори от Германия, Испания, Италия, Франция и Холандия подготвят експертен десант в България, за да проверят защо българският съд и обвинението се оказаха безсилни по знаковите ОЛАФ-ски дела срещу братя Галеви, Марио Николов, бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ Асен Друмев, братя Маргини и бившия изпълнителен директор на „Софийски имоти“ Тошко Добрев. Констатациите на експертите от чужбина ще станат известни чак през есента, когато докладът на ЕК отдавна вече ще е минало. Което едва ли е случайно.

Доносници на конвейер

Специален одит на българската Сметна палата през март констатира, че при всяко второ докладване пред ОЛАФ за нередности по европроекти българските чиновници допускали грешки. Тогава ревизорите поясниха, че всички тези „сигнали”, в това число и грешните, залягали в доклада на европейската агенция, а това съвсем не способствало за „защита на националните интереси”. Като назидателен пример за подобно омаскаряващо доносничество доскоро служеше прочулата се фалшификаторка на дипломи Калина Илиева, която в кратката си, но скандална битност на изпълнителна директорка на ДФ „Земеделие” била изпратила над 400 писма до европейската служба. А ако преброим разследванията, които се водят сега в България в резултат на сигнали, ще установим, че следовниците на Калина Илиева също не си поплюват – пишат до Брюксел, та пушек се вдига!

Впрочем, няма нищо случайно в това, че в България се гледа на измамите и доносите като на традиционен национален спорт. Наследен от комунистическото минало, усъвършенстван до блясък в годините на прехода, неговото масово практикуване продължава да създава своите звезди, спонсори и възторжени почитатели. А всъщност става дума за тривиална икономическа престъпност, от която главните потърпевши, отново по местна традиция, са хората и държавата.

Автор: Г. Папакочев, Редактор: Д. Попова-Витцел

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *