28/03/2024

ЕНП: Висшият съдебен съвет действа като правителството на ГЕРБ

Единна народна партия изразява сериозното си безпокойство и критично отношение към начина, по който Висшият съдебен съвет (ВСС) третира отделни представители в системата на българското правосъдие, според принципа на тяхната услужливост към настоящата власт в България. Въпреки че е съставен по време на Тройната коалиция в своите действия и бездействия ВСС по никакъв начин не се различава като практики от действията на днешното българско правителство.

Освен негативният оттенък, за името на страната ни преди доклада на Европейската комисия в Брюксел, санкцията срещу съдия Мирослава Тодорова даде пореден, ясен знак за некомпетентност. Иначе няма как да си обясним настоятелното искане на министъра на правосъдието Диана Ковачева ВСС да преразгледа решението си за уволнението на съдия Тодорова едновременно с днешното заключение, че то не може да бъде променено, а може да бъде обжалвано само пред Върховния административен съд.

Пренасянето на системата на назидателния популизъм от изпълнителната към съдебната власт, поставя на изпитание не само съвестта, но и професионализма на всички държащи на името си юристи в България, и на всички граждани, които очакват справедливост от тази система. Няма как да очакваме справедливост от хора, които несправедливо се разпореждат дори помежду си.

Очакваме българският министър-председател да не търси оправдания и провокация срещу себе си във всеки пореден скандал и да препоръча на министрите си въздържание, когато става въпрос за действия, различни от тези на изпълнителната власт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *