20/04/2024

Египтяни замерват Хилари Клинтън с обувки и домати

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън пристигна в Израел, където трябва да проведе разговори с израелските лидери във връзка с ядрената програма на Иран и блокираните израело-палестински преговори, предаде АФП.

Преди да пристигне в юдейската държава, Клинтън се срещна в Египет с президента на страната Мохамед Мурси и ръководителя на Висшия съвет на въоръжените сили, който до скоро имаше върховната власт в страната.

В Александрия, кортежът на държавния секретар на САЩ попадна под обстрела на протестиращи.

Демонстрантите скандирали „Моника, Моника“, напомняйки на държавния секретар за секс скандала, който през 90-те години на 20 век избухна след разкритие за отношенията на съпруга й Бил Клинтън с Моника Люински. Тълпата хвърляла домати, обувки и бутилки, пълни с вода по Клинтън.

Демонстрацията бе свързана с подозренията, които съществуват в Египет, че САЩ са оказали помощ на „Мюсюлмански братя“ да спечелят президентските избори.

По време на срещите държавният секретар изрази подкрепа за „пълния преход към гражданско управление“ в Египет.

Изявлението е на фона на продължаващия конфлик между поддръжниците на „Мюсюлмански братя“ и генералите, които управляваха страната след отстраняването от власт на бившия президент Хосни Мубарак миналата година.

По време на срещите Клинтън похвали военните за временното управление на страната преди сформирането на нов държавен апарат в Египет и заяви, че ситуацията в страната изисква „компромис и провеждане на реална политика“. Държарният секретар отбеляза, че от Вашингтон смятат за необходимо извършването на преход, при който армията постепенно да се откаже от политическата си роля и необходимостта от сътрудничество между различните политически сили.

По време на 24-часовата си визита в Израел, която започва днес, Клинтън ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху, с президента Шимон Перес, с външния министър Авигдор Либерман и с министъра на отбраната Ехуд Барак.

Предвидени са разговори и с палестинския премиер Салам Фаяд.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1464273

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *