19/04/2024

Джулай морнинг – полетът на духа пак се случи (видео)

Джулай морнинг – този полет на свободния дух, беше почетен от хиляди хора на брега на морето, от хиляди във вътрешността на България и на днешния 1 юли.

Тръгнала като мълчалив протест срещу несвободата от комунистическо време, често пооплесквана от случайно попаднали хора от алкохол и наркотици, инициативата за посрещането на изгрева постепенно се превърна в духовно изживяване.

Очевидно след години на озъбване, национални предателства, на принудително изхвърляне в групата на най-бедните в България на стотици хиляди и милиони хора, мнозина от нас имат потребност да се свържат макар и за кратко с истинските и най-значимите неща – ЖИВОТА И СВОБОДАТА. За разлика от хората и политиците Слънцето не подвежда никога – пак изгря и пак пречисти душите на мнозина.

От 70-те години насам това струпване на хора, това посрещане на изгрева, не губи магията си и продължава да привлича нови поколения без някой да ги организира, без фейсбук, който е отскоро. Едва ли е случайно.

А песента на Юрая Хийп – July Morning звучи като току-що създадена и продължава да наежва кожата – тя не може да се слуша равнодушно дори, когато не посрещаш Джулая.

БНТ1 излъчи на живо концерта за „Джулай морнинг“ от 5.00 до 6.00 ч. на 1 юли. Прякото предаване бе в момента на изгряването на юлското слънце на Камен бряг. В музикалното събитие участваха групите „Команда 5“, „Гранулом“, Б.Т.Р. и силистренската женска рок група „Джи рок“.

Вокалистът на „Юрая Хийп“  Джон Лоутън запя култовата песен „Джулай морнинг“ в момента, когато слънчевият диск се показа над морето.

One thought on “Джулай морнинг – полетът на духа пак се случи (видео)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *