08/04/2020

Арестуваха депутат от ГЕРБ и двама антимафиоти

Депутатът от ГЕРБ от 41-вото Народно събрание Димитър Аврамов е задържан за търговия с влияние. Двама служители на ГДБОП, бивш техен колега и криминално проявено лице са арестувани при спецакция за изнудване.

35-годишният депутат( на снимката) е задържан при специализирана операция на ГДБОП, ДАНС под ръководството на Софийска градска прокуратура, съобщи късно вечерта говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова пред „Фокус“.

„По случая е образувано досъдебно производство – за поискан и получен дар от 50 000 лева, за да упражни влияние върху длъжностно лице от Областна дирекция „Земеделие“ във връзка със земи, за които се отпускат субсидии“, обясни Кожухарова.

Заради депутатския имунитет, Аврамов, който е член на парламентарната комисия по земеделието и горите, е задържан за 24 часа с полицейска мярка.
Главният прокурор Борис Велчев е уведомил за случая председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Утре сутринта ще бъде поискано сваляне на депутатския имунитет на Димитър Аврамов.
Продължават процесуално-следствените действия по случая.

По-рано стана ясно, че са арестувани служители на ГДБОП и криминално проявено лице, който са изнудвали бизнесдама, каза за bTV градският прокурор на София Николай Кокинов.
„Сумата, която е предадена за услугата, която е извършена, е около 50 000 лв., а в тях са намерени 12 500 лв. Действията продължават и в момента, и най-вероятно и другите пари ще бъдат намерени”, обясни за „Фокус” директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) гл. комисар Станимир Флоров.
По думите му, „престъпната дейност не може да бъде обявена на този етап“.

По случая работят от отдел „Вътрешна сигурност”.

В края на март миналата година депутатите от ГЕРБ Стоян Гюзелев и Димитър Аврамов бяха осъдени за конфликт на интереси. Двамата са предложили и гласували поправка в Закона за земята, от която те самите са били лично заинтересовани, припомня в.“24 часа“. Наказанието за Гюзелев и Аврамов бе по 5000 лева глоба.
Заради депутатския им имунитет не бяха освободени от длъжност.

В края на 2010 година двамата от ГЕРБ бяха пратени на съд от  парламентарната комисия за конфликт на интереси по сигнал на Мартин Димитров. Поводът бе внесеният от Гюзелев, Аврамов и Десислава Танева (ГЕРБ) през март 2010 г. проект за промяна на закона за земята, който дава привилегия на арендаторите на земя.
В края на юни 2010 г. поправката, че собствениците на земя при продажба са длъжни първо да я предложат на арендаторите, бе гласувана на първо четене. Едва след като СДС и БСП едновременно обвиниха управляващите в откровен лобизъм и „Синята коалиция“ настоя да се намеси премиера Бойко Борисов, Аврамов и Гюзелев оттеглиха проекта.

Бургаският депутат Стоян Гюзелев, член на комисията по земеделие и гори, е и съдружник в „Сортови семена-Бургас“ ООД. Въпросната фирма пък е едноличен собственик на капитала на „Сортови семена“ ЕООД. По справки на земеделското министерство двете дружества имат договори за аренда и наем на около 6130 дка земеделска земя в землищата на община Айтос и на Бургас.

Депутатът от Монтана Димитър Аврамов, член на същата комисия, държи 30% от акциите на „Гала инвест холдинг“ АД, а това дружество е собственик на 90% от капитала на „Игал“ ООД. „Игал“ от своя страна е арендатор и наемател на земеделски земи през 2008-2010 г.
Според справка на земеделското министерство през 2008 г. в това си качество „Игал“ ООД е заявил 620,78 декара обработваеми площи, през 2009 г. – 620 декара, през 2010 г. – 2 231,13 декара.

http://dnes.dir.bg/news/gdbop-iznudvane-antimafioti-arest-11587417

(Visited 373 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *