25/04/2024

АФП: Европейският съюз прие прибързано България и Румъния

Ситуацията в Румъния и България показва, че Европейският съюз плаща цената за прибързаното си разширяване, коментира АФП.

„С политическата криза в Румъния и събитията през последната година в Унгария историята изглежда се повтаря”, смята Корина Стратулат, анализатор в Европейския политически център, цитирана от БГНЕС.

„Събитията показват, че постиженията на демокрацията не са необратими”, продължава тя, като визира импийчмънта на румънския президент Траян Бъсеску. Политическа криза разтърсва и България във връзка с номинирането на съдии и уволнението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, която се намира в конфликт с властта, пише тя в коментара си.

„Днес широко споделяно в Брюксел е следното мнение – влизането на бившите комунистически страни от Източна Европа в ЕС е станало „твърде бързо”, отбелязва Корина Стратулат. Толкова бързо, че на Румъния и България трябваше да бъде наложен Механизъм за сътрудничество и проверка, за да бъдат принудени двете страни да продължат и след влизането си в ЕС през 2007 г. реформите за осигуряване на независимостта на правосъдието и борбата срещу корупцията.

Заради последните събития механизмът, който предвижда Европейската комисия да прави редовни оценки за напредъка на София и Букурещ, вероятно ще бъде удължен следващата седмица. Това вероятно ще доведе и до блокиране на влизането на двете държави в свободното Шенгенско пространство, отбелязва АФП.

Виждате как едно некоректно решение на Висшия съдебен съвет отекна негативно не само в цялата страна, но и в Брюксел. Това каза президентът Росен Плевнелиев на въпрос за доклада на ЕК, който трябва да излезе през следващата седмица. От друга страна, това е доклад за петгодишен период и се надявам Европа да бъде обективна и да види прогреса, който сме постигнали. Оптимист съм, че докладът ще бъде коректен, допълни президентът пред БНР.

Росен Плевнелиев е на посещение в старата българска столица Велики Преслав. Той остана очарован от културното наследство и проекта, който предстои да бъде осъществен там: „Готов съм да се обзаложа с кмета на Велики Преслав Александър Горчев, че ако сега туристите са само 20 хиляди, след 2 години, това, което ще се прави тук, ще станат 150 хиляди“.

http://dnes.dir.bg/news/doklad-evropeyska-komisia-sadebna-vlast-miroslava-todorova-11564358

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *