28/03/2024

Вълшебна молекула в млякото и бирата удължава живота

Швейцарски учени откриха в бирата молекула, известна от млякото, която предпазва от затлъстяване, засилва мускулите, предпазва от диабет и удължава живота, съобщи в. „Мейл он сънди“, цитиран от БТА.

Молекулата NR (никотинамид рибозид) обаче е изключително малка, трудно се открива, а синтезирането й е скъпо.

Потенциала й са изследвали учени от Федералния политехнически институт в Лозана в експерименти с мишки. резултатите, според тях, са много впечатляващи. Мишките, подложени на режим с много мазнини, които получавали и вълшебната молекула, наддали с 60 процента по-малко тегло от тези в контролната група. Никоя от мишките от първата група не развила диабет, за разлика от останалите.

Вълшебната молекула подобрила и физическата им форма. Странични ефекти от нея не са установени.

Молекулата подобрява метаболизма в клетките, подобно на ресвератрола от виното. Според учените тя подобрява митохондриалната функция. Митохондриите са тази част от клетката, която осигурява енергията. Те имат роля и в процеса на остаряване. Учените се надяват, че като стимулират митохондриалната функция с молекулата NR ще могат да удължат и живота.

Молекулата обаче е извънредно малка. Засега специалистите не могат дори да измерят концентрацията й в млякото. Затова не е известно какво количество трябва да се изпие, за да се постигне желаният ефект.

http://dnes.dir.bg/news/bira-ucheni-mljako-molekula-11331594

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *