20/04/2024

В света: Само в Конго, Танзания и Хаити хората са по-нещастни от българите

България е на 123-то място от 151 страни в класация на щастието, съставена от британския научен институт „Ню Икъномик Фаундейшън“.

Индексът на щастието (Happy Planet Index), който се публикува за трети път, поставя на първите три места Коста Рика, Виетнам и Колумбия. При изчисляването на индекса се вземат предвид удовлетвореността от живота, очакваната продължителност на живота и потреблението на енергия.

Авторите на доклада посочват, че резултатите тази година потвърждават, че все още не живеем в щастлива планета, тъй като нито една страна не е постигнала високо и трайно благосъстояние, а само девет са близо до постигането му.

Осем от страните в първата десетка са от Латинска Америка и Карибския басейн. На четвърто място се нарежда Белиз, следвана от Ел Салвадор, Ямайка, Панама, Никарагуа, Венецуела и Гватемала. Най-високо класираната западноевропейска държава е Норвегия – на 29-то място, изпреварена от Нова Зеландия, която е на 28-мо място. САЩ са едва на 105-то място от 151 страни.

В статистиката за държави с най-много самоубийства, България заема 32-ро място в света.

Както агенция Стандарт Нюз съобщи в началото на април, когато излезе първият индекс за световното щастие, представен от Колумбийския университет в САЩ, България тогава беше сред 10-те най-нещастни държави в света. В класация на 156 държави, формирана от световни социологически и икономически проучвания и анкети, страната ни се нарежда на 147-о място, последвана от Конго, Танзания и Хаити. Според създателите на доклада жителите на последните в „класацията на щастието“ страни, сред които е и нашата, имат до 40 пъти по-ниски доходи и живеели с до 27 години по-малко от народите на най-щастливите държави.

Независимо, че се намира на същия континент и принадлежи към същите международни институции, Дания оглавява класацията за най-щастлива страна в света, а в челната тройка я допълват Финландия и Норвегия.

Създателите на доклада за световното щастие подчертават, че икономическият растеж и парите не са единственият определящ класацията фактор. Типичен пример за това били САЩ, които за последните 30 години постигнали забележително икономическо развитие, но усещането на хората за щастие останало почти непроменено, заради което страната е заела твърдо 11-тото място в класацията.

Според експертите много по-важно е да бъдат взети предвид здравословното състояние, усещането за свобода, силните връзки в обществото, стабилните семейства, доверието към управляващите и отсъствието на корупция. Едва тогава можело да се формира позицията на дадена държава в класацията.

Експертите изтъкват още, че безработицата причинява също толкова нещастие, колкото и раздялата или загубата на близък човек, а сигурността и добрите отношения на работното място носели повече удовлетворение от размера на заплатата и работното време.

http://www.standartnews.com/svyat/balgarite_sred_nayneshtastnite_v_sveta-153995.html

One thought on “В света: Само в Конго, Танзания и Хаити хората са по-нещастни от българите

  1. А нашите „мили“ политици знаят ли за тази класация и какво мислят по този въпрос?..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *