29/03/2024

Учени създадоха зелена светеща котка

Американски учени от центъра Audubon в Нови Орлеан създадоха светеща котка. Това е станало възможно след генетичен експеримент, проведен в процеса на търсене на лечение на болести с помощта на генна терапия.

Котките са предпочетени в този експеримент, защото техният генетичен код много наподобява човешкия.

Експериментът е призван също така да потвърди безвредността на внедряването на гени в живия организъм. „Добавеният в котешката ДНК ген по никакъв начин не влияе на здравето на животното“, твърди директорът на изследователския център Бетси Дресър. Тя съобщава, че Мистър Зелени гени е първата флуоресцираща котка в САЩ“, а възможно – и в света.

По-рано обаче корейски учени създадоха три флуоресциращи котета, променяйки при това технологията за клониране. За разлика от американския зелен котарак, корейските котки на ултравиолетово осветление изглеждат червеникави, тъй като в клетките на кожата им присъствали червени флуоресциращи белтъчини.

Съобщенията за светещите същества се появиха в началото на месеца, в който Нобеловата награда по химия бе връчена на трима учени, открили зелен флуоресциращ белтък при експерименти с медузи. Те използвали ген, за да наблюдават процесите, които стават вътре в животното и дори – в отделни негови клетки. В този смисъл въпросният ген играе ролята на вид маркер. Светещият белтък дава възможност за визуално наблюдение на развитието на тъканите при присаждане на стволови клетки.

Освен това още през януари 2006 г. група изследователи от Националния университет на Тайван обявиха за резултатите от проведения от тях експеримент по създаването на зелени светещи прасета.

„С помощта на тази технология ние можем да получим великолепни разновидности на свине с изменени генетични характеристики и даже да се отглеждат специални свине за получаване на органи за трансплантация на човек“, заявиха тогава от университета.

Бележка на www.snaiper-bg.net: Кой твърдеше, че зелените човечета не съществуват?…

www

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *