25/04/2024

Слънчевият самолет Solar Impulse приключва полета си между два континента

Самолетът без резервоари за гориво Solar Impulse, работещ единствено със слънчеви батерии, във вторник сутринта започна заключителния етап от междуконтиненталния прелет от Европа в Африка. Той излетя от Мадрид за стлоцита на Мароко Рабат.

Крайната точка на маршрута бе мароканската провинция Урзазат, където се изгражда най-голямата в света слънчево-термална електростанция. Там пилотът на Solar Impulse Бернар Пикар ще се срещне с ръководителите на Мароканската агенция по слънчева енергетика.

Проектът „Слънчев импулс“ (Solar Impulse) се осъществява под егидата на Федералния политехнически институт в Лозана със спонсорството на частни компании, както и на Европейската космическа агенция.

На крилете на самолета, които са с размах 63,4 метра, се намират около 12 хиляди фотоволтаични елемента. Те снабдяват със слънчева енергия четири електромотора с мощност десет конски сили всеки.През деня те осигуряват електрическото задвижване на летателния апарат като същевременно зареждат литиево-полимерните акумулатори, от които двигателите се захранват през нощта.

Но тъй като капацитетът на акумулаторите през нощта не достига, авиаторите измислили следната стратегия: през деня, докато слънцето свети, самолетът набира височина. А когато се мръкне, той започва постепенно да се снижава. Това продължава около 2-3 часа и позволява да се съкрати времето за черпене на енергия от акумулаторите така, че да им стигне до изгрева.

Самолетът с тегло 1,6 тона трябваше да продължи полета си на 28 май. Но излитането му бе отложено заради неблагоприятните метеорологични условия, към които монопланът, движещ се със скорост 50 км в час е толкова чувствителен.

Конструкторите се надяват, че постепенното намаляване на теглото на слънчевите батерии ще позволи на борда му да се качват двама пилоти, кето ще позволи да се извърши околосветски полет без кацане единствено с енергия, доставяна от слънцето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *