16/04/2024

Силна буря с градушка се стовари над Пловдив

Силна буря удари Пловдив малко преди 14 часа на 5 юни 2012 г. Обилният дъжд скоро бе гарниран с градушка. Отначало ледените зърна бяха с големината на лешник, а накрая станаха по-ситни – колкото грахово зърно ( тези странни бели чертички, които се виждат на снимката, са градушковите зърна, движещи се с голяма скорост заради бурния ватър).

Градушката, макар и рехава, се удряше зловещо в прозорците, заради голямото им ускорение от ватъра.

В Пловдив – поне в повечето от кварталите на града, няма сериозни щети и поражения.

Не е такова пложението обаче в околните села, които са с най-плодородната почва и където се произвеждат най-качествените български зеленчуци.

Плодчетата на среднораните домати са наранени, казаха с мъка стопани, които разчитат да изхранват семействата си от това производство.

По-късно стана ясно, че село Ягодово, което буквално граничи с Пловдив,  е пострадало най-тежко от падналата днес след обед градушка в региона на Пловдив. Големината на ледените късове е била колркото  яйце.

Изпочупени са прозорци на къщи и на коли, изкривени са ламарините, счупени са стъклата на оранжериите, както и слънчевите колектори по покривите на къщите.

„Анализираме ситуацията и тепърва ще видим с какво можем да помогнем, бурята беше страшна”, коментира кметът на община „Родопи” Пламен Спасов.

Бурята в другите 20 села на общината е била по-слаба.

 

3 thoughts on “Силна буря с градушка се стовари над Пловдив

  1. А какво правят полигоните за борба с градушките? Да не би отново да го проспаха,или нямат пари за ракети;за какво изобщо висят финансово на бюджета?
    Питам се дали не беше прав навремето Ив. Костов,като беше решил да закрие цялата система.

  2. Ако сиситемата беше закрита, в Пловдив градушката щеше да е колкото яйце, каквато е била на километър от Пловдив, в случая. Противоракетната площадка е до Пловдивския квартал Коматево. Работи.

  3. Грешка в предишния ми коментар. Да се чете „Ракетната площадка“, вместо „Противоракетната“ :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *