19/04/2024

Седем души пострадаха при взривове на боеприпаси в Лозенец, Ямболско

Голям пожар е избухнал в склад за боеприпаси в стралджанското село Лозенец. Имало е няколко големи и по-малки взривове.

Мястото се намира само на 3 километра от пътен възел “Петолъчката”, който бе затворен за движение. Има ранени, районът е отцепен.

Седем души са пострадали, като двама са в тежко състояние, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването, цитирани от „Фокус“. По-рано областният управител на Ямбол Димитър Иванов бе заявил, че има само двама леко ранени.

Предполага се, че към момента на взривовете в района на складовете са се намирали около 20 души.

Четири екипа на Центъра за спешна медицинска помощ – Ямбол и един екип от Сливен са изпратени на мястото на инцидента. Двамата по-тежко пострадали са транспортирани в областната болница в Сливен. Останалите петима, които са в по-леко състояние, са в болницата в Ямбол.

Създадена е организация в случай, че лекарските екипи преценят, че е необходимо транспортиране в столични лечебни заведения, пострадалите да бъдат преместени в института „Пирогов”, където има готовност за прием.

Сигнал за първия взрив е подаден в 14.40 часа на телефон 112. Веднага са изпратени коли на полицията, пожарната и Спешна помощ. Към мястото пътуват представители на софийската фирма, която се занимава с утилизация на снаряди и която стопанисва склада. По неофициална информация фирмата-собственик е „Тереса трейдинг“, предаде БГНЕС.

За мястото се отправиха още представители на областна администрация Ямбол.

Според очевидци населението на село Лозенец – около 650 души – се евакуира.

От пресцентъра на МВР съобщиха, че движението в района на пътен възел „Петолъчката“ е спряно и се създава 3-километрова зона за сигурност.

Около 16.10 ч. в района на „Петолъчката“ отново се е чул изключително силен взрив, предаде „Фокус“.

Екипи на „Пътна полиция“ отклоняват автомобилите по следните обходни маршрути:

от София за Бургас – през Зимница – Стралджа – Лозенец
от Бургас за София маршрутът е Лозенец – Стралджа – Зимница
Пътуващите от Котел се отбиват в Сунгурларе – Карнобат – Айтос – Бургас.

На 11 януари т.г. експлозия избухна при разглобяване на противопехотна мина в цех „Дeмилитаризация“ на частната испанска фирма за боеприпаси „Експал България“ до габровското село Чарково. При инцидента 49-годишната Пепа Станчева, която била зам.-ръководител на участък в цеха, загина на място, а колегата й Николай Иванов бе ранен.

Бивши военни складове между Севлиево и с. Ловнидол се взривиха на 12 ноември м.г. Те се стопанисваха от софийската фирма „Емко“ и в тях се съхраняваха три хиляди 152-милиметрови чешки снаряди. Фирмата, лицензирана по съответния ред, ги продавала в чужбина. След серията експлозии от складовете останаха само руини.

http://dnes.dir.bg/gallery.php?id=11295440

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *