29/03/2024

Прасето Фунтик ще предсказва мачовете на Европейското по футбол

Свиня оракул в продължение на един месец ще живее във фен зоната на Майдан в Украйна и ще предсказва резултатите от мачовете на Евро 2012. Също като германския октопод Паул.

Но вместо знамена в аквариум на прасето ще бъдат поставени две съдчета с вкусотии и флагчетата на съответните държави, които влизат във футболен двубой. Към което съдче първо посегне, този отбор ще спечели. А ако се извърне – ще има равен.

Нека припомним, че Паул позна резултатите на 90 % от мачовете на Световното по футбол.

Прасето с тази отговорна мисия живее на 20 км. от столицата Киев.Тежи 380 кг. и се казва Фунтик. Сега си почива и стопанинът му Василий не допуска близко до него журналистите. „Ветеринарят каза да не го безпокоим, трябва да му пазим нервите. Само чист въздух и хубава храна“, сърди се Висилй.

Това, че прасето ще предсказва резултатите от Европейското по футбол не знаят дори съседите на стопанина му. На въпроса на журналистите къде живее свинята оракул жителите на селото удивено вдигат рамене.

След дълги уговорки Василий се съгласява да покаже прасето във вестник „Сегодня“. „Само че внимавайте – той обича да се целува“, предупреждава стопанина му. Действително Фунтик се оказва много любвеовилен – той веднага започва да търка муцуна в дланите. И след като си приближиш лицето – веднага те целува.

Освен царевица, Фунтик обича банани, ябълки. А за тортичка направо полудява. „Той е много разглезен и капризен“, казва баба Фрося. Тя от самото му детство се грижи за Фунтик, който се изявавя и като добър футболист. Негово любимо занимание е да гони голямата купа, в която го хранят. Но баба Фрося го е дресирала: за да не се качва в купата, тя го чуква по носа.

Неотдавна Фунтик стана баща – родиха му се десет прасенца. На две от тях има подозрителни черни петна, а Фунтик и партньорката му са чисто бели. Стопанинът Василий тайно много се гордее, че неговият Фунтик ще стане световно известен.

Дизайнери предлагат няколко варианта на бъдещето жилище на оракула. Главният режисьор на фен зоната е инициаторът за появата на прасето оракул. „Когато търсих подходяща кандидатура, обходих всички племенни ферми. Присмиваха ми се – твърдяха, че свинята не може да прави това. Но аз знам, че може. И когато вече се бях отчаял, срещнах Василий. Той каза, че в стопанството му живее свиня футболист. Щом зърнах Футик, веднага разбрах – това е той“, казва Катков.

Учените твърдят, че свинята е много умно животно и се поддава на дресировка като кучетата. „Ако се сравни прасето с октопода, мисля че свинята е доста по-умна. Вярно е, че това как ще отгатва победите не е въпрос на дресировка, а на инстинкт на животното“, пояснява зам-директорът на института по зоология Игор Довгал.

Прасетата са плувци по рождение, обичат музиката и дори могат да танцуват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *