29/03/2024

Поредна космическа атракция: Лунно затъмнение на 4-и юни

След рядкото пръстеновидно слънчево затъмнение преди дни и преди парада на планетите на 6 юни ( подробности – вижте тук), когато Слънцето, Луната и Венера ще се строят в една линия, на 4 юни ще има частично лунно затъмнение.

Една трета от Луната ще бъде закрита от сянката на Земята, друга част от естествения ни спътник ще бъде в полусянка и значително ще потъмнее.

Продължителността на затъмнението ще е 2,8 ч. Това е първото от двете лунни затъмнения за тази година. Второто ще бъде на 28 ноември 2012 г. в съзвездието Змиеносец, когато Луната частично ще се гмурне в сянката на Земята.

За да може да се види цялостно лунното затъмнение наблюдателят трябва да се намира в Тихи океан или в източните части на Австралия. Най-добрите моменти от затъмнението ще могат да се видят в западните региони на Канада и САЩ малко преди залязването на Луната.

За разлика от слънчевите затъмнения, когато за да не ослепеят, наблюдателите трябва да са въоръжени със специални защитни очила, за лунното затъмнение не необходими никакви предпазни мерки. То може да се наблюдава с невъоръжено око.

Б.р: Едно през друго тази година следват астрономически събития, някои от които много редки. Едно през друго обаче вървят и бедствията на Земята – земетресение, след земетресение по цял свят, изригване след изригване на дълго спали вулкани. Вече официално беше казано от учените, че от 2004 г. насам броят на земетресенията е скочил десет пъти спрямо средното през предишните периоди.

Ако тази година наистина ще има апокалипсис, добре е да се помолим да оцелеят само най-добрите – иначе сами виждаме какво природно бедствие е самият човек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *