28/03/2024

Поредна авария в японската АЕЦ „Фукушима 1“

За пореден път през тази година излезе от строя охладителната система на басейна с отработено ядрено гориво на четвърти реактор на АЕЦ „Фукушима 1“.

За това съобщи компанията ТЕПКО, оператор в силно пострадалата от земетресението и последвалото го цунами на 11 март 2011 г. централа.

Системата за охлаждане била спряна автоматично след като се появил дефект във водна помпа. Специалистите на компанията оператор в момента изяснават причините за случилото се.

От компанията уверяват, че ситуацията във „Фукушима 1“ си остава под контрол. Температурата в басейна не се повишава, не е установено изтичане на радиоактивна вода.

Това е втората неизправност в охладителната система на четвърти енергоблок на централата през последния месец. В началото на юни от строя наведнъж излязоха две помпи, в резултат на което работата на системата е била спряна почти за денонощие.

След катастрофата на АЕЦ „Фукушима 1“ през миналата година се разтопиха горивните пръти на три реактора едновременно. Обширни територии бяха заразени с радиация. От района на централата бяха евакуирани 80 хил. човека.

Към днешна дата проблемните енергоблокове са в състояние студено спиране, извършва се подготовка за извличането на ядреното им гориво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *