20/04/2024

Нова такса прави найлоновите торбички златни

Министерският съвет прие допълнение на Наредбата за заплащане на такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци.

Разпоредбата за плащане на продуктова такса влиза в сила от 1 октомври 2012 г., съобщиха от МС.

Постановлението цели въвеждане на продуктова такса за всички торбички, произведени от конвенционални полимерни материали и използвани от потребителите за съхраняване и пренасяне на стоки.

Облагането с продуктова такса на найлоновите торбички ще доведе до тяхното поскъпване. Те ще струват 1.05 лева, пресметнаха членове на Българска асоциация „Полимери“ още преди два месеца.

Изключение правят торбичките, отговарящи на изискванията към опаковките, оползотворявани чрез компостиране и биологично разграждане, определени по стандарт.

Досега продуктовата такса се плащаше само за найлоновите торбички с дебелина под 15 микрона. Целта на мярката е да се мотивират гражданите към намаляване на потреблението на този вид опаковки, които замърсяват околната среда.

Така ще се стимулира многократната употреба на други разновидности – текстилни, биоразградими и др. За постигането на по-голяма проследимост и ограничаване на нерегламентирания внос на полимерни торбички, се въвежда задължение за лицата, които ги предлагат на пазара, да докладват в Изпълнителната агенция по околна среда за техните количества.

http://dnes.dir.bg/news/torbichki-nilon-polimer-11349968

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *