23/04/2024

Еврокомисар Йотингер: Нуждаем се от Съединени европейски щати

Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че „няма „План Б“ за еврозоната и че се „нуждаем от Съединени европейски щати“, съобщи CNBC.

В кулоарите на 161-та редовна среща на организацията на страните-износителки на петрол ОПЕК във Виена Йотингер подчерта необходимостта европейските лидери да действат бързо, за да спрат задълбочаването на дългова криза в региона.

„Трябва да направим някои конкретни предложения“ за срещата на високо равнище на европейските лидери, която ще се проведе на 28 и 29 юни, посочи той.

По думите му Европа има нужда от „съвместен политически подход“ и трябва да „хармонизира данъчното законодателство“ и да „координира икономическите политики“.

Европейският комисар добави, че всички европейски институции „са наясно с нашето задължение“ на този фронт и че „трябва да бъдем общ европейски отбор“.

Йотингер защити подхода на германския канцлер Ангела Меркел за справяне с кризата и отбеляза, че очаква тя заедно с новия френски президент Франсоа Оланд да работят по-тясно след парламентарните избори във Франция, които ще се проведат през уикенда.

Той смята, че основните инструменти да преодоляване на кризата са временният и постоянният спасителни фондове за еврозоната, като припомни, че първият ще продължи да действа една година повече от първоначално планираното.

Според него обаче общите еврооблигации трябва да дойдат „по-нататък“. Той повтори позицията на Германия по въпроса, че подобни облигации ще премахнат стимула за отделните страни да извършват необходимите структурни реформи.

Колкото до това дали Гърция ще остане в еврозоната европейският комисар би предпочел то да се случи, но решението трябва да бъде взето от гръцките гласоподаватели.

По статията работи: Венцислав Дяков

One thought on “Еврокомисар Йотингер: Нуждаем се от Съединени европейски щати

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *