25/04/2024

До седмица Китай изстрелва трима тайконавти в космоса

Китай ще изстреля следващия си пилотируем космически кораб между 11 и 17 юни 2012г., съобщи агенция „Синхуа“.

Ракетата Long March-2F – „Големият поход“, която трябва да изведе в космоса „Шенчжоу IX“, вече е доставена на пусковата площадка. Установката е разположена на територията на космическия център Цзяцюан в Бадан Цзилинската пустиня в низината на река Хейхе.

На борда на „Шенчжоу“ в космоса ще се отправят трима космонавти. Забележителното е, че в космоса за първи път може да излети китайка тайконавт (китайското название на астронавт или космонавт. На снимката – първият китайски космонавт Ян Ливей) – за това заявиха представители на китайската космическа програма. Заедно с това те подчертават, че окончателното решение за състава на експедицията се взема малко преди излитането.

Основната цел на „Шенчжоу IX“ ще бъде скачването с лабораторията „Тянгун 1“. Тази лаборатория е първият тестови модул, изпратен в космоса в рамките на създаването от Китай на пълноценна орбитална станция след 2020 г. Модулът беше отправен в космоса на 29 септември 2011 г.

Това скачване ще бъде второто за „Тянгун“. През ноември 2011 г. в космоса беше изстрелян автоматичният кораб „Шенчжоу VIII“, който няколко пъти се скачва и разскачва с китайската космическа лаборатория.

На 31 декември м.г. Китай официално обяви за намерението си да изпрати човек в космоса. До горното съобщение обаче тези заявления на представители на китайската космическа програма бяха неофициални.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *