25/04/2024

Броят на земетресенията за последните 10 години e скочил двойно. Защо?

Земята се тресе все по-често. Миналата неделя от Италия отново долетяха съобщения за земетресения – този път с магннитуд 5,1 по Рихтер. Това е третото по ред силно земетресение на Апенините за последните две седмици.

Но страдат не само италианците: подземен трус с магнитуд 6,6 бе регистрирано в тихоокеанското крайбрежие на Панама. На 22 май в България земен трус с магнитуд 5,8 по Рихтер стресна всички ни през нощта. Последваха стотици вторични трусове, някои от които със сила 4 и повече. А вчера се събудиха и нови сеизмични огнища – във Велинград и Елхово.

На 29 май две земетресения станаха около Комодорските острови на Камчатка, а също и в САЩ – близко до знаменития квартал на богатите Малибу. В петък – на 1 юни, разтресе и в Япония.

Какво става с нашата панета? Ето коментара на главния научен сътрудник от Института по теория и прогноза на земетресенията и математическа геофизика Петр Шебалин.

Според него през последните десет години сезизмичната активност на планетата е нараснала двойно. „Не можем засега да обясним на какво се дължи това. Ние правим единствено предположения, че това е свързано със засилената слънчева активност“, казва ученият.

Колкото до Италия, то там в близко време – минимум до два месеца, вторичните трусове са неизбежни. А в рамките на една година могат да се повторят земетресения със същата сила, ако не и по-силни, коментира експертът.

Говорейки за прогнозиране на нови земетресения, Шебалин отбеляза, че днес доверяването на краткосрочните прогнози е сложно докато не се измислят надеждни методи за предвиждане. „За съжаление ние засега не можем да правим карткосрочни прогнози, когато няма проявление на каквото и да е сеизмично активизиране. Земята обаче се тресе все по-често. Първият трус винаги идва неочаквано“, признава ученият.

Интересното е, че дългосрочните прогнози към днешна дата вече са възможни. „Проблемът с прогнозирането на земетреснията много прилича на борбатата с онкологичните заболявания. Ако преди 50 години човек се е разболявал от рак, той е смятал себе си за обречен и по правило лекарите не разговаряли с пациентае за заболяването му, сравнява Шебалин. Същата е ситуацията и с прогнозирането на земетресенията сега: ако преди 30 години те се считали за нещо много опасно за обществото, защото могат да предизвикат паника и разрушения, днес хората са готови да приемат такава информация“.

Според мнението му населението трябва своевременно да получава информация за бъдещи катаклизми и трябва да знае какво да прави в конкретните случаи. „Струва ми се, че в близко бъдеще интерактивната връзка с населението ще бъде много полезна за това да се намалят възможно най-много щетите. Тя ще бъде много полезна и за учените, и за службите, които работят при извънредни ситуации“, обобщава ученият. Земетресенията винаги идват неочаквано“, подчерта отново той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *