20/04/2024

Без ракетите чудовищна градушка щеше да унищожи Пловдив

Над 300 ракети са били изстреляни в Пловдивския регион, за да бъдат разбити градоносните облаци на 5 юни 2012 г. Ако това не е било направено, градът е щял да бъде унищожен.

Това каза пред „Дарик“ министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, под чието управление попада и Агенцията за борба с градушките.

Дъждът и градушката щяха да нанесат огромни щети на къщи и автомобили в града, заяви той. Повод за коментара му беше инцидент, при който опашката на една от изстреляните ракети падна върху покрива на хипермаркет в Пловдив. С разбиването на градоносните облаци са били спасени от унищожителна градушка и близо 20 села в общината. Благодарение на взетите мерки бурята, която се е разразила в региона, е била много по-слаба и не е нанесла сериозни материални щети.

Само едно от селата в района не беше пощадено от градушката. Големината на ледените късове, които паднаха над Ягодово, бяха с размерите на яйце (още подробности вижте тук). Изпочупени бяха прозорци на къщи и автомобили, пострадаха оранжериите, както и слънчевите колектори по покривите. „Бурята беше страшна”, коментира кметът на община Родопи Пламен Спасов.

Ракетите не са опасни за хората, успокои още министърът и обясни механизма им на действие. Взривното вещество, което се съдържа в тях, се използва за двигател и след изстрелването им се изразходва. В началото на ракетата има реагент – газ, който се изпуска в самия облак и го разбива.

http://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/300_raketi_spasili_plovdiv_ot_adska_gradushka-152648.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *