29/03/2024

Японци потвърдиха рекордно съдържание на антиоксиданти в наше вино

Световният рекорд по съдържание на антиоксиданти във вино бе отчетен на 19 март 2012 г. с удостоверение от японска лаборатория за анализ на хранителни продукти в Токио, съобщава сп. „Медицински магазин”, изданието на българските семейни лекари.

Подробности за рекорда споделя известният винен експерт Вили Гълъбова. Тя е дегустатор и първият български международен винен съдия в International Wine and Spirit Competition, UK – един от най-големите и престижни винени конкурси в света.

„Сертификатът, издаден от японската лаборатория, сочи резултати от изпитателния анализ ORAC 87 µmol TE/g – 8700 ORAC единици за 100 g”, уточнява Гълъбова. „Това означава, че българското вино е с най-висок антиоксидантен капацитет сред всички известни натурални вина и напитки в света.

ORAC (Oxygen Radical Absorbent Capacity) е скала за измерване съдържанието на антиоксиданти в различни природни растителни храни, разработена от Американския щатски департамент по земеделието (USDA). Тя се използва за сравняване на различните хранителни източници и тяхната полезност като антиоксиданти.

За да се почувства ползата от антиоксидантите, Американската агенция по лекарствата препоръчва дневна доза от 3000 до 5000 единици ORAC. Средностатистическият съвременен човек консумира само 1000 единици на ден. Препоръчителната „5 пъти на ден” плодово/зеленчукова диета, установена от агенцията, дава ORAC от 1750 единици.

Най-масовите и любими плодове като ябълка и банан дават съответно 218 и 221 единици ORAC. Боровинката се счита за една от най-полезните храни на света и дава 2400 единици ORAC. Когато стане въпрос за червено вино, то съдържа 3000 ORAC  единици. За сравнение, българското вино, както вече казах, притежава 8700 ORAC единици за 100 g, близо 3 пъти повече от останалите.”

Научните изследвания показват, че консумацията на  храни и напитки с висока ORAC  стойност може да забави процесите на оксидация в организма, които са непосредствено свързани със стареенето. Така се забавят процесите на стареене, подпомага се усвояването на витамин C, усилва се циркулацията на кръвта в капилярите, намалява рискът от сърдечносъдови заболявания, намаляват се нивата на „лошия” холестерол и др.

„Сред ха­рактеристики­те на българското вино трябва да се отбележат още, че то е 100% натурално вино, с лечебни свойства, произведено по специална технология и ноу-хау. Сортът е Каберне Совиньон, с произход Тракийска низина, алкохол 14,5 vol и наименование Alfa Vita”, пояснява Вили Гълъбова.

Създателят на технологията, ноу-хау и производственото оборудването е Иван Киуила – доктор на техническите науки, академик на международната академия по приложна радиоелектроника, член кореспондент на Украинската националната академия на науките и член кореспондент на академията по инженерни науки на Украй­на.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *