28/03/2024

Япония спря и последния си действащ ядрен реактор

Япония остана без ядрена енергия за първи път от 1966 година днес, след като и последният действащ реактор в страната бе спрян, информират световните агенции, цитирани от БТА.
Трети блок в АЕЦ „Томари”, който е последният реактор в страната, беше затворен за неопределено време. Очаква се работата по поддръжката да отнеме малко повече от 70 дни, през които операторът се надява да може да възстанови реактора. Тази хипотеза обаче остава много несигурна.

Нито един от реакторите, спрени за проверка след аварията в АЕЦ „Фукушима“, където четири от шестте блока бяха разрушени от земетресението и цунамито на 11 март 2011 година, не е пуснат отново.

Преди бедствието Япония разполагаше с капацитет за производство на ядрена енергия, покриващ 25 до 30 процента от нуждите от електричество в страната, припомня АФП. Страната дори планираше да изпълни целите си за намаляване на вредните въглеродни емисии, разчитайки на ядрената енергия – дълго време определяна като стабилен източник на енергия с ниски емисии, отбелязва Асошиейтед прес. Сега обаче не е ясно до каква степен въобще този вид енергия ще бъде част от енергийния микс на страната.

Години наред ядрената енергия бе основен стълб в енергийната и климатичната политика на Япония. Преди бедствието във Фукушима това бе начинът на производство на една трета от електроенергията в страната, а Токио планираше до 2030 година да разшири този дял до една втора, уточнява АП.

Сега премиерът Йошихико Нода се е ангажирал да намали зависимостта от ядрената енергия, въпреки че неговото правителство има силно желание да пусне отново някои реактори, за да покрие недостига на електроенергия през горещите летни месеци.

Правителството планира да обяви това лято нова енергийна стратегия, включваща като цел възобновяеми, ядрени и конвенционални енергийни източници.

Междувременно Япония харчи милиарди за внос на петрол и газ в отговор на търсенето, като по този начин изхвърля повече вредни газове в атмосферата. Министерството на околната среда прогнозира, че със загубата на ядрената енергия Япония ще произведе с около 15 процента повече парникови емисии тази финансова година в сравнение с 1990 година – изходната година за измерване на напредъка в намаляването на вредните емисии.

http://dnes.dir.bg/news/japonia-atomna-energia-aec-fukushima-11081637

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *