19/04/2024

Втори силен трус за днес удари Италия, жертвите станаха 15

Потвърдените жертви при днешното земетресение в Северна Италия с магнитуд 5,8 станаха 12.

До вечерта броят на загиналите достигна 15, ранените са 300, останалите без дом – 8000.

Около 13 ч. местно време (14 ч. българско) силен вторичен трус с магнитуд 5,3 удари райони в Северна Италия. Това стана около четири часа след първото за деня силно земетресение.

Потвърдените жертви при днешното земетресение в Северна Италия с магнитуд 5,8 станаха 12 (още потробности с видео от първото земетресения тази сутрин – вижте тук).

То стана на 60 км източно от Парма и е на дълбочина 10 км.

Броят на жертвите може да нарасне. Асошиейтед прес предаде, че има затрупани хора под срутени къщи и заводи.

Трусът е бил усетен в цяла Северна и Централна Италия и довел до разрушаването на редица структури, които вече били отслабени от труса с магнитуд 6,0, който стана на 20 май.

Италианският премиер Марио Монти обяви, че се взимат мерки за гарантиране на сигурността в засегнатите от земетресението райони. „Приканвам всички граждани да имат вяра“, каза Монти на пресконференция в Рим.
още по темата

Той подчерта, че властите са си поставили за цел да гарантират, че ще се реагира по възможно най-добрия и най-ефективен начин.

Осем души загинаха при силното земетресение в Североизточна Италия, а паникьосани местни жители излязоха на улиците само девет дни след предишното силно земетресение.

„Положението е много сериозно, някои хора са блокирани под развалините“, заяви Алберто Силвестри, кмет на градчето Сан Феличе сул Панаро.

Земетресението днес разтърси страната само девет дни след трус в индустриалната североизточна част на Италия, при който загинаха шестима души, а хиляди бяха принудени да живеят в импровизирани палаткови лагери, тъй като много къщи и исторически сгради бяха сринати до основи.

Властите съобщават, че при днешното земетресение са се срутили повече сгради.

В Пиза, където се намира прочутата Наклонена кула, офис сградите бяха евакуирани като предпазна мярка. Хората избягаха на улиците от магазините и офисите в Милано, Болоня и долината Аоста, близо до границата с Франция.

Текстът е обновен в 22,08 часа

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4843331

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *