29/03/2024

Земетръсните норми в строителството от 1987 г. бяха проверени снощи

Земните трусове  в малките часове на 22 май са с по-ниска степен от тази, за която са оразмерени и изпълнени конструкциите на сградите в София и цялата страна.

Доказателство за това е, че нанесените щети са незначителни и няма нещастни случаи. Това съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството с уточнението, че това се отнася само за законно построени сгради с надлежно издадени строителни книжа.

Оттам припомнят, че от 1987 г. в България са влезли в сила по-строги норми за строителство в земетръсни райони. Въпреки това сградите, които са проектирани и изпълнени преди 1987 г., също имат степен на устойчивост на сеизмични въздействия, която е съобразена с действащата към момента на проектирането им нормативна уредба.

За територията на София преди 1987 г. сградите са се осигурявали чрез проектиране на конструкцията им на седма степен по скалата на „Медведев-Шпонхойер-Карник“. След 1987 г. са въведени по-строги правила за оразмеряване на строителните конструкции на сгради за осигуряването им на сеизмични въздействия, като степента е повишена на девета по същата скала.

Инвестиционните проекти за сгради включват и проектна част „Конструкции“, с която се осигуряват изискванията за сеизмична устойчивост на сградите.

Тази проектна част се изготвя единствено от проектанти-конструктори, които имат доказан опит и квалификация, посочват от ведомството. Оттам допълват, че изготвеният проект на конструкцията се проверява допълнително от физическо лице, което е технически контрол.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/05/22/1832273_sgradite_v_bulgariia_izdurjat_i_na_po-silni/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *